19.04.2007. / 18:04

Autor: Stjepan Marković

RUMUNJSKA

Suspendiran predsjednik Basescu

Prihvaćanjem suspenzije, parlament, je otvorio put referendumu o smjeni predsjednika koja bi se trebala održati u roku od 30 dana

Rumunjski parlament je prihvatio prijedlog opozicije i suspendirao rumunjskog predsjednika Traian Basescu čime je dodatno produbljena politička kriza u toj zemlji. Zastupnici su optužili predsjednika da je povredo rumunjski ustav iako ustavni sud nije pronašao dokaze koji bi potvrdili te optužbe. Prihvaćanjem suspenzije, parlament, je otvorio put referendumu o smjeni predsjednika koja bi se trebala održati u roku od 30 dana. No, iako se sazove referendum nije izgledno da će se Basescu smijeniti jer je jedan od najpopularnijih političara u zemlji.

Predsjednik Basescu je već nekoliko mjeseci u zategnutim odnosima s premijerom Calin Popescu Tariceanuom. Njih dvojica su se na televiziji međusobno optužili za umiješanost u sumnjive multimilijunske energetske poslove. Basescu je odbacio optužbe i najavio ostavku ukoliko se sazove referendum.

Za suspenziju koju je predložila ljevičarska stranka PSD je glasovalo 322 zastupnika, 108 je bilo protiv dok je 10 bilo suzdržano.

Predvečer se na Sveučilišnom trgu u središtu Bukurešta okupilo nekoliko stotina Rumunja u znak prosvjeda protiv suspenzije.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika