21.06.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

REPUBLIKA SRPSKA

PAPA POZVAO NA POMIRENJE I OPROST


Papa Ivan Pavao II. u nedjelju je po drugi puta posjetio Bosnu i Hercegovinu. U Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske, održana je svečana misa na kojoj je beatificiran katolički laik Ivan Merz, zaslužan za promicanje katoličke vjere. Papa je tom prilikom pozvao sve stanovnike na ostana k u BiH, pomirenje i oprost, izrazivši žaljenje zbog nepravdi i patnji što su je drugima na tom prostoru u prošlosti nanijeli pripadnici katoličke vjere. “Iz ovoga grada, koji je tijekom povijesti obilježen tolikom patnjom i tolikom krvlju, molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i sa strane nekih sinova Katoličke crkve. Neka On u svima pobudi želju za uzajamnim oprostom. Jedino u ozračju istinske pomirbe spomen na tolike nevine žrtve i njihove patnje neće biti uzaludan i poticat će nas graditi nove odnose bratstva i razumijevanja”, naglasio je Papa tijekom misnog slavlja na kojem se okupilo više od 100.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te iz susjednih zemalja.

Sveti je Otac u svibnju 1995. zatražio oprost zbog vjerskih ratova, zatim u Parizu 1997. zbog pokolja na Bartolomejsku noć, a u svibnju 2001. u Ateni zbog pljačke koju su proveli križari 1204. u Istambulu.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika