20.04.2007. / 11:44

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Senatski lider demokrata: Rat u Iraku je izgubljen

Reid ja rekao kako je njegova poruka Bushu bila podsjećanje na prijelomnu točku Vijetnamskog rata, kada je sredinom 60-ih predsjednik Lyndon Johnson, odlučio poslati dodatne tisuće vojnika u Vijetnam iako je znao da se rat ne može dobiti

Harry Reid, čelnik demokratske većine u američkom senatu, u četvrtak je izjavio kako je na sastanku s predsjednikom Georgeom W. Bushom rekao da je rat u Iraku izgubljen i da se sa sadašnjim povećanjem broja američkih snaga neće postići ništa, prenosi CNN.

"To je poruka koju sam ponio predsjedniku. Sada vjerujem da je taj rat izgubljen, i da se s povećanjem snaga neće postići ništa, kao što je jučer pokazalo ekstremno nasilje u Iraku", kazaoje Reid opisujući jučerašnji sastanak s Bushom, na dan kada je u bombaškim napadima u Iraku ubijeno gotovo 200 ljudi.

"Znam da sam bio poput osobenjaka jučer u Bijeloj kući, no barem sam mu rekao ono što treba čuti, a ne ono što želi čuti", dodao je Reid.

U Zastupničkom domu Kongresa i Senatu, na sastanku Busha s čelnicima demokrata i republikanaca nisu otklonjena neslaganja oko zakona o hitnom financiranju snaga u Iraku i Afganistanu, vrijednog više od 120 milijardi dolara, u koji su oba doma ugradila odredbe koje predviđaju povlačenje borbenih snaga iz Iraka, najkasnije do rujna 2008. godine.

Republikanci i Bijela kuća osudili su ugrađivanje rasporeda povlačenja u zakon, nazivajući to "datumima predaje", a predsjednik Bush je najavio da će staviti veto na zakone i zatražio da mu se što hitnije pošalje nacrt zakona o financiranju snaga, "očišćen" od dodatnih uvjeta.

Reid ja rekao kako je njegova poruka Bushu bila podsjećanje na prijelomnu točku Vijetnamskog rata, kada je sredinom 60-ih predsjednik Lyndon Johnson, odlučio poslati dodatne tisuće vojnika u Vijetnam iako je znao da se rat ne može dobiti.

"Rat u Iraku može se dobiti samo diplomatski, politički i gospodarski, a predsjednik to mora dovesti do realizacije", rekao je Reid.

Demokratski čelnici su nakon sastanka najavili da će uskoro poslati Bushu na potpisivanje zakon usklađen između dvaju domova Kongresa.

Iz Bijele kuće je ponovljeno da predsjednik neće potpisati takav zakon.

"Izgleda da su oni odlučni poslati predsjedniku zakon koji on neće potpisati. Postoji temeljno neslaganje", komentirala je Dana Perino glasnogovornica Bijele kuće.

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi sastanak je nazvala "produktivnim" te najavila upućivanje zakona na potpis idućega tjedna, naglasivši kako demokrati "ne mogu predsjedniku dati bjanko ček", već svi zakonodavna i izvršna vlast trebaju zajednički iskoristiti povijesnu mogućnost da okončaju rat u Iraku.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika