20.04.2007. / 16:20

Autor: Ana Kirin

SABOR

Đurđa Adlešić: HDZ izbjegava raspravu o Zakonu o radu

Potpredsjednica Sabora i predsjednica HSLS-a izjavila je za Nacional.hr da je u petak 20. travnja oko 15 sati na glasovanju u Saboru jednoglasno odlučeno da će se njezin prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o radu uputiti na treće čitanje i izrazila je svoje zadovoljstvo time. Kazala je da će primjedbe drugih zastupničkih klubova biti prihvaćene.

U razgovoru za Nacional.hr neposredno prije glasanja, Đurđa Adlešić je izjavila: "Prije su se u Saboru izbjegavale rasprave o Haagu, a sada se isto događa sa Zakonom o radu". Istaknula je da su u raspravi o njenom prijedlogu Izmjena i dopuna Zakona o radu tijekom cijelog prijepodneva sudjelovali zastupnici svih stranaka u Saboru, što je, kako je rekla, velika rijetkost.

Nakon rasprave je Đurđa Adlešić prihvatila stav većine klubova da bi njezin zakonski prijedlog trebao ići u treće čitanje, što su, kako doznajemo, na glasovanju podržali svi prisutni zastupnici. "Ja jedino tražim da se taj zakon donese do 6. mjeseca", rekla je Nacional.hr-u Đurđa Adlešić.

Kazala je još kako su se primjedbe ostalih zastupnika odnosile samo na probleme mobbinga i zaštite tzv. zviždača, odnosno radnika koji prijave poslodavca za korupciju.

Njezinim je izmjenama Zakona o radu predviđeno da se rad nedjeljom ne zabranjuje, nego da se propiše kolektivnim ugovorom.

Govoreću u Saboru, Đurđa Adlešić je obrazložila da bi, po njezinu prijedlogu, razlozi, načini, kriteriji i uvjeti za rad nedjeljom, blagdanima i drugim neradnim danima morali biti propisani kolektivnim ugovorom koji bi poslodavac zaključivao sa sindikatima.

Rada tim danima bili bi oslobođeni roditelji djece do tri godine, samohrani roditelji djece do šest godina te roditelji hendikepirane djece, a mogli bi raditi jedino uz pismeni pristanak.

HSLS smatra da bi potpuna zabrana rada nedjeljom prouzročila smanjenje rada i potrošnje, veću nezaposlenost i snižavanje standarda.

Đurđa Adlešić je u Saboru iznijela rezultate HSLS-ove akcije "Platite rad nedjeljom", po kojima se 91 posto anketiranih radnika izjasnilo da za rad neradnim danima ne prima nikakvu naknadu, četiri posto prima gotovinski novac, a dva posto slobodan dan.

Najveće su pritužbe, dodala je, u sektoru trgovine, ugostiteljstvu i pekarstvu.

Predloženim izmjenama radnike bi se, osim spolnog uznemiravanja, zaštitilo i od verbalnog vrijeđanja i omalovažavanja poslodavca, a predviđa se i zaštita tzv. zviždača, odnosno radnika koji prijave poslodavca za korupciju.

Zakon predviđa i obvezu inspekcijskog nadzora najmanje dva puta godišnje u trgovinama s više od deset radnika, te veće novčane kazne za poslodavce koji se ogluše o zakon ili kolektivni ugovor.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika