20.04.2007. / 16:10

Autor: Martina Zeković

NAFTNI BIZNIS

Jurišić zbog Ine Hrvatsku prijavljuje sudu u Strasbourgu

Nakon što je Jurišić dobio spor protiv Ine na Općinskom i Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, Ina je ipak uspjela na Vrhovnom sudu promijeniti presudu kojom je Jurišić 6. ožujka 2007. deložiran iz benzinske crpke u Lužanima

Nakon što je 6. ožujka 2007. deložiran iz benzinske crpke u Lužanima kojoj je došao u posjed zamjenom svoje bivše benzinske crpke u Bosanskom Brodu 1999., Drago Jurišić namjerava se obratiti za pomoć Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Naime, cijeli spor oko benzinske crpke započeo je kada je Ina početkom srpnja 2001. s Energoinvestom iz Sarajeva sklopila ugovor o zakupu benzinskih crpki za koje ta tvrtka tvrdi da su u njezinom vlasništvu. Jedna od crpki koju je Ina tada uzela u zakup bila je i ona koja je zahvaljujući suglasnosti tadašnje ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, postala vlasništvo Drage Jurišića. Ina je tom benzinskom crpkom upravljala sve do 20. srpnja 2002. kada je Jurišić sa nekolicinom ljudi ušao u tu benzinsku crpku i promijenio brave te se njome počeo koristiti predstavljajući se kao njen vlasnik.

Slučaj je bio specifičan i zbog toga što je Ministrica pravosuđa može se izravno uplesti u pravne sporove kad se radi o otvorenim imovinskim pitanjima između Hrvatske i zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ. Ona kao ministrica daje suglasnost na ugovore o zamjeni nekretnina između hrvatskih državljana ili tvrtki s tvrtkama s područja bivše SFRJ, ako je to zakonito i u interesu hrvatske strane. Međutim, Jurišić tvrdi kako se Vrhovni sud nije obazirao na suglasnost ministrice Marinović, te u svojoj odluci čak navodi kako Jurišić nema tu suglasnost.

Jedno je vrijeme Državno odvjetništvo istraživalo da li se Jurišiću mogla dati suglasnost ili je ministrica zlorabila svoj položaj obzirom da je Jurišićev odvjetnik bio njezin suprug, Marko Marinović. Antičević Marinović čak je podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice SDP-a te na druge dužnosti u stranci, kako bi se istražila istinitost tih tvrdnji. DORH je međutim ocijenio da tadašnja ministrica nije zlorabila položaj te da se Jurišiću može dati suglasnost kojim bi ga se izuzelo od zabrane raspolaganja crpkom.

Naime, nakon što je Jurišić dobio spor protiv Ine na Općinskom i Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, Ina je ipak uspjela na Vrhovnom sudu promijeniti presudu kojom je Jurišić 6. ožujka 2007. deložiran iz benzinske crpke u Lužanima.

Godine 2003. Drago Jurišić je vlasništvo nad benzinskom crpkom prenio na kćer Ivanu Perković, ali objašnjava kako je u zaključak za deložaciju glasio na njegovo ime te na sasvim drugu katastarsku česticu od one na kojoj je crpka. Kako kaže Jurišić, to nisu bile jedine nepravilnosti koje su se događale tijekom procesuiranja. Prema dokumentima koje posjeduje Nacional.hr i izjavama Drage Jurišića, Ina je krivotvorila tri punomoći pod istim brojem, datumom, pečatom INE d.d., te potpisom, a svaka je bila s različitim sadržajem. Jurišić tvrdi da Ina i Energoinvest nisu imali suglasnost Ministarstva pravosuđa RH na ugovor o najmu, što ugovor čini nevažećim. "Ina je na nevaljan i nezakonit u posljednjih 10 godina uplatila 100 milijuna kuna tvrtci koja nije bila vlasnik benzinske crpke u Lužanima", zaključio je Jurišić.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika