20.04.2007. / 17:23

Autor: Stjepan Marković

RUSIJA

Služba sigurnosti ispitivala Kasparova četiri sata

Govoreći engleski Kasparov je rekao kako je opetovano ranije izrazio svoje protivljenje nasilju i dodao kako se nada da će optužbe protiv njega biti povučene

Nekadašnji svjetski šahovski prvak i dužnosnik oporbena pokreta Druga Rusija Garry Kasparov podvrgnut je u petak gotovo 4-satnom ispitivanju ruskih specijalnih službi o sumnjama da je izražavao ekstremističke stavove.

Kasparov je pozvan u FSB (bivši KGB) zbog izjava s "ekstremističkim" konotacijama na nezavisnoj radio-postaji Echo iz Moskve, u oporbenom dnevnom listu stranke Ujedinjena građanska fronta i pozivanja ljudi na protuvladine skupove koji su se nedavno držali u Moskvi i Petrovgradu.

"To je bio vrlo korektan i smiren razgovor. Imao sam dojam da osoba koja vodi ispitivanje (ne znam uostalom je li se radilo o razgovoru ili ispitivanju) slabo vjeruje u optužbe glavnog tužitelja", izjavio je Kasparov novinarima po izlasku.

Govoreći engleski Kasparov je rekao kako je opetovano ranije izrazio svoje protivljenje nasilju i dodao kako se nada da će optužbe protiv njega biti povučene.

"Nemaju razloga, nemaju temelja da nastave s kaznenim optužbama. Ali opet, danas u Rusiji kako znamo nitko nije slobodan", rekao je on. Novinarima je izjavio da nije siguran hoće li se u konačnici podići optužnica protiv njega i dodao: "Optužnica bi podigla uloge u sukobu Kremlja s opozicijom".

Iz Kasparovljeve stranke su priopćili da postupci FSB pokazuje kako se aktualne vlasti zloupotrebljavaju termin ekstremitizma: "Ukoliko viknete kakvu parolu protiv Putina odmah vas označe ekstremistom".

Kasparov je jedna od glasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, te je najavio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima koji će se održati sljedeće godine. Kasparov se nadao da bi on mogao biti kandidat ujedinjene oporbe, no to se najvjerojatnije neće dogoditi budući da nije uspio okupiti oko sebe razjedinjenu opoziciju.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika