20.04.2007. / 17:15

Autor: Nacionalova redakcija

SABOR

Danko Bljajić izbačen iz Programskog vijeća HRT-a

Na prijedlog Odbora za medije Hrvatski sabor je u petak 20. travnja Danka Bljajića razriješio članstva u Programskom vijeću HRT-a. Odbor za medije je u četvrtak 19. travnja na zahtjev Programskog vijeća HRT-a odlučio Saboru predložiti Bljajićevo razrješenje zbog fizičkog napada na Jadranku Kolarević i vrijeđanja drugih članova Vijeća.

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Na zasjedanju u petak 20. travnja Sabor je također izmijenio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Time su propisani jednaki uvjeti za građane EU kada se, nakon što Hrvatska postane punopravna članica EU, budu upisivali na hrvatska sveučilišta.

U sustav visokog obrazovanja, prema izmjenama Zakona, ulaze vojno i policijsko obrazovanje, koja su danas isključivo vezana za stručne studije izvan sveučilišta.

Postupak vrednovanja znanstvenih organizacija postaje obveza za sve znanstvene organizacije i visoka učilišta kojih je osnivač država, a zabranjuje se preskakanje radnih mjesta kod izbora u znanstvena radna mjesta.

Sveučilišni profesori i znanstveni savjetnici moći će i nakon navršenih 65 godina, temeljem ugovora o radu, nastaviti raditi i u drugim, ne samo matičnim institucijama.

Zakon o zračnom prometu

Sabor je izmijenio Zakon o zračnom prometu kojim se uvodi pojam operativne licence kao temelj za poslovanje zračnog prijevoznika u EU, te osniva agencija za civilno zrakoplovstvo.

Regulirano je i radno vrijeme, vrijeme leta i odmora članova posade zrakoplova - članovi posade ne bi mogli raditi više od 2000 sati na godinu (sada 1800), a vrijeme leta ne bi im moglo biti veće od 900 sati (sada 1000).


Zakonu o umirovljeničkom fondu

Izmjenama u Zakonu o umirovljeničkom fondu koje je sabor prihvatio u petak, pravo na povrat umirovljeničkog duga proširuje se i na oko 43 tisuće korisnika najviših i obiteljskih mirovina, te Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, po kojemu će se strojomonterima u brodogradnji svakih 12 mjeseci na tom radnom mjestu računati kao 14 mjeseci.

Prihvaćeno je Izvješće o poduzetim mjerama u vezi s onečišćenjem zraka iz sisačke rafinerije, a, sukladno zaključku Odbora za zaštitu okoliša, Sabor je Vladu obvezao da svakih šest mjeseci, po potrebi i češće, izvijesti Odbor o poduzetim mjerama.

Zastupnici su u drugo saborsko čitanje uputili predložene izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama, izmjene Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje, te izmjene Zakona o sustavu državne uprave.

U drugo čitanje upućene su i predložene izmjene Zakona o elektroničkim medijima te prijedlog zakona o audiovizualnoj djelatnosti.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika