22.04.2007. / 12:15

Autor: Stjepan Marković

ITALIJA

Američki veleposlanik optužio Italiju za nedostatak slobode ulaganja

Njegove izjave su došle nedugo nakon što se američki telekomski div AT&T povukao iz posla s Telecom Italia-om (TI)

Ronald Spogli, američki veleposlanik u Rimu dao je prilično oštre izjave u dnevnim novinama Corriere della Sera o slobodi ulaganja u Italiji povezavši slabije ekonomske pokazatelje u toj zemlji s odnosom Talijana prema strancima.

Spogli je Corriere della Seru izjavio: "Trebali bi se manje koncentrirati na to tko želi investirati u Italiju, a više na činjenicu da je Italija na posljednjem mjestu u Europi po ekonomskom rastu". Prema njegovim riječima strani investitori često nailaze na prepreke zbog čega zaobilaze Italiju. "investitori ne ulaze tamo gdje nisu dobrodošli, gdje se stalno mijenjaju tržišna pravila".

Spoglijeve izjave dolaze samo nekoliko dana nakon što je propao posao s TI-om za kojeg je talijanski premijer Romano Prodi rekao da želi da ostane u talijanskim rukama.

AT&T i America Movil of Mexico htjeli su kupiti kontrolni pakte dionica TI od talijanskog proizvođača guma Pirellia, no ovaj tjedan su se povukli iz pregovora izjavivši da postoje "regulatorne nesigurnosti". Pirelli je već bezuspješno pokušao prodati dio svojih dionica Rupertu Murdochu i španjolskom telekomu.

Spogli je izjavio da nije upoznat s detaljima pregovora no da razumije AT&T-ov strah od neočekivanih mijenjanja pravila. Nekoliko dana prije nego što je dao ovu izjavu za Corriera della Seru Spogli je kritično govorio o miješanju talijanskih vlasti u ekonomiju.

Prošle godine su nakon neuspješnih pregovora o spajanju španjoski Albertis i talijanska Autostrada za neuspjeh optužili pravila industrije koje je uvela Prodijeva vlada.

Prodi koji je bio na azijskoj turneji kada su se u medijima pojavile ove izjave rekao je da je razgovarao s veleposlanikom te da mu je on rekao kako su njegove izjave uzete iz konteksta. Prodijeve stavove podržao je bivši premijer i najbogatiji čovjek u Italiji Silvio Berlusconi rekavši da je spreman povezati se sa ostalim talijanskim investitorima kako bi se "zadržao talijanski identitet". Njegova korporacija Mediaset je već nekoliko puta pokušala kupiti udio u TI, no to je spriječeno.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika