21.04.2007. / 12:40

Autor: Nina Tomljanović

ČEŠKA

Referendum o usvajanju eura

Nacionalni plan prijelaza na euro, odobrila je nedavno Češka vlada desnog centra koja ne utvrđuje nikakav rok za usvajanje zajedničke monete

Vaclav Klaus, češki predsjednik založio se za organiziranje referenduma o usvajanju eura u Češkoj.

"Svaka moneta predstavlja golem simbol države i zato bi ljudi trebali odlučiti žele li ili ne biti uskraćeni za taj posebno važan simbol", rekao je on za dnevnik Dnes. "Trajno sam kritičan spram nekih vidova eura", naglasio je Klaus, liberalni ekonomist.

"Ugovor o prijamu Češke u EU uključuje usvajanje eura ali ne određuje nikakav datum za njegovo usvajanje", dodao je Klaus.

Nacionalni plan prijelaza na euro, odobrila je nedavno Češka vlada desnog centra koja ne utvrđuje nikakav rok za usvajanje zajedničke monete. Taj se datum treba odrediti nakon usvajanja fiskalnih i socijalnih reformi o kojima će se u lipnju raspravljati u parlamentu.

Socijaldemokratska vlada prvotno je odredila prijelaz krune na euro za 2010. godinu, ali je taj rok odgođen zbog političke krize koja je paralizirala zemlju na šest mjeseci prošle godine.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika