23.04.2007. / 08:13

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

Rice pozvala Iran na konferenciju o Iraku

Egipat će prvog tjedna u svibnju biti domaćin sastanka na visokoj razini, na kojemu će sudjelovati Sirija, Turska, kao Iraku susjedne države, i SAD, a raspravljat će se o tome kako zaustaviti nasilje u Iraku

Američka državna tajnica Condoleeza Rice pozvala je Iran da sudjeluje na konferenciji o stanju u Iraku u Egiptu idućeg mjeseca, izjavivši za list "Financial Times" da bi odustajanje Teherana od sudjelovanja u razgovorima značilo "propuštenu priliku".

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio "Financial Times", Rice je negirala da administracija američkog predsjednika Georga W. Busha traži promjenu vlasti u Iranu.

Egipat će prvog tjedna u svibnju biti domaćin sastanka na visokoj razini, na kojemu će sudjelovati Sirija, Turska, kao Iraku susjedne države, i SAD, a raspravljat će se o tome kako zaustaviti nasilje u Iraku. Taj će sastanak biti nastavak konferencije u Bagdadu koja je održana u ožujku.

Iran se još nije izjasnio hoće li njihov ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki sudjelovati na sastanku.

"Bila bi propuštena prilika ako (Mottaki) ne sudjeluje, ali to je odluka iranskih vlasti", izjavila je Rice za "Financial Times".

Upitana za Siriju, također Iraku susjednu državu, Rice je izjavila da SAD "imaju diplomatske odnose sa Sirijom", te da nema riječi o tome da se ne želi razgovarati s nekim državama.

"Pred nama je konferencija susjednih država. Imamo šansu istaknuti da irački susjedi mogu više izgubiti nego dobiti od nestabilnog Iraka", kazala je.

Odbacila je tvrdnje da Washington zahtijeva promjene u iranskoj vlasti.

"To (promjena vlasti) nije politika američke vlade. Politika je da se promijeni ponašanje vlasti", rekla je Rice.

"Jasno je iz paketa prijedloga koje podnosimo da ćemo otvoriti neke mogućnosti za ekonomski i politički dijalog. Povukli su naš prigovor za Svjetsku trgovačku organizaciju kako bi i Iran mogao aplicirati za članstvo u WTO-u. Mislim da je stav Amerike tu potpuno jasan", dodala je.

Intervju s Condoleezom Rice objavljen je dan nakon što su iranski dužnosnici izjavili kako SAD pokazuju znakove 'omekšanja' politike prema Iranu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika