23.06.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

EU-SAD

EU: UVOZ GMO-A JOŠ UVIJEK NE DOLAZI U OBZIR

EU: UVOZ GMO-A JOŠ UVIJEK NE DOLAZI U OBZIR

S obzirom da je Europska unija ponovno odbila otvoriti svoje tržište genetski modificiranoj hrani iz SAD-a, Bushova administracija zaprijetila je zahlađivanjem odnosa između Washingtona i Bruxellesa, piše u ponedjeljak Večernji list. Administracija američkog predsjednika tvrdi da je europska politika po ovome pitanju potpuno nelegalna te da će Washington uskoro Europsku uniju prijaviti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) iz razloga što zbog zabrane američki poljoprivrednici i prehrambena industrija godišnje gube više od 300 milijardi dolara. Tome je pridodana i optužba da Europljani pritom krše i ljudska prava svoga stanovništva, jer im “ne daju priliku izabrati što će kupiti i kakvu će hranu jesti”. EU, s druge strane, odbija uvoz genetski modificirane hrane, tvrdeći da posljedice koje konzumiranje takve hrane može imati na ljudski organizam nisu još poznate.
Sam predsjednik George Bush optužio je Europsku komisiju da zabranom uvoza genetski modificirane hrane ozbiljno potkopava njegove napore oko borbe protiv gladi u Africi, gdje ugrožene zemlje nerado pristaju na uzgoj ovakve hrane upravo zbog toga jer Europa upozorava na njenu moguću štetnost, ali i zato što bi uzgojem GMO namirnica izgubili europsko tržište koje trenutačno kupuje mnogo poljoprivrednih proizvoda iz afričkih zemalja. EU je na to odgovorila da Europljani ionako iz svog proračuna izdvajaju proporcionalno puno više novaca za takve svrhe od SAD-a.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika