23.04.2007. / 17:17

Autor: Stjepan Marković

BRODOSPLIT

Čudina: "Nije bilo pronevjere, tako se posluje u svim hrvatskim brodogradilištima"

Afera Brodosplit traje već godinu dana, a prije dva mjeseca Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev protiv Drage Mačeka, vlasnika tvrtke Iceberg, poznatog posrednika u brodogradnji, Gorana Vukasovića, bivšeg predsjednika uprave Brodosplita i njegova zamjenika Ante Luetića, a tereti ih se da su protupravno pribavili 4,8 milijuna dolara u poslu s njemačkim brodarom Wesselsom

Predrag Čudina, predsjednik Uprave Brodosplita do 2005. u ponedjeljak je, u postupku kojim se njega i još trojicu članova te Uprave tereti za kažnjivo djelo sklapanja štetnih ugovora ispod tržišne cijene čime su Brodosplit oštetili za najmanje 37 milijuna dolara, izjavio da se ne osjeća krivim i da nije bilo nikakve pronevjere novca. Svota koja se spominje odnosi se, tvrdi Čudina, na ukupne poslovne rezultate na određenu broju novogradnja. Čudina je izjavio kako je sucu detaljno obrazložio sve navode iz istražnog zahtjeva te kako se nada da će njegov iskaz pomoći istražnom sucu da dođe do relevantnih zaključaka te da će donijeti rješenje kojim ga oslobađa od odgovornosti od onoga za što ga se tereti. On tvrdi da se tako posluje u svim hrvatskim brodogradilištima te da bi najmanja šteta bila da nisu ništa radili i otpustili četiri tisuće radnika.

Prvoosumnjičeni Drago Maček odbacio je sve navode iz istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva. Nakon šest sati saslušanja, Maček je izjavio kako očekuje fer i korektan odnos te da im se ne ugrožavaju ljudska prava, zbog, kako je rekao, njegove djece, prijatelja i suradnika. Dodao je i da se radi o raritetnom postupku, jer je oporbena politika izvršila tako neviđen pritisak na pravosuđe čime je iznudila postupak koji teško da bi u normalnom tijeku stvari ikada bio otvoren.

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od istražnog suca da donese rješenje o tajnosti postupka, smatrajući kako bi odavanje javnosti pojedinosti iz istrage omelo prikupljanje dokaza.

Naime, na Splitskom županijskom sudu počela su istražna ročišta u slučaju Brodospit u kojem se bivšu i sadašnju upravu tereti za kažnjiva djela zloporabe ovlasti i pranja novca, odnosno, za sklapanje štetnih ugovora kojima su oštetili splitski škver za gotovo pet milijuna dolara. U tijeku je saslušanje Drage Mačeka, jednog od osumnjičenika u aferi Brodosplit. Uz njega saslušat bi se trebalo još sedam osumnjičenika nakon čega će se odlučiti postoje li elementi za otvaranje istrage. Maček i dvojica čelnih ljudi Brodosplita Goran Vukasović i Ante Luetić sumnjiče se za pranje novca, odnosno zloporabu položaja. Vukasovića i Luetića će u utorak i srijedu saslušati istražni sudac Neva Cambi. Istražitelji bi uz trojicu glavno osumnjičenih predviđa i saslušanje čak 35 svjedoka.

Afera Brodosplit traje već godinu dana, a prije dva mjeseca Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je istražni zahtjev protiv Drage Mačeka, vlasnika tvrtke Iceberg, poznatog posrednika u brodogradnji, Gorana Vukasovića, bivšeg predsjednika uprave Brodosplita i njegova zamjenika Ante Luetića, a tereti ih se da su protupravno pribavili 4,8 milijuna dolara u poslu s njemačkim brodarom Wesselsom.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika