23.04.2007. / 14:06

Autor: Nacionalova redakcija

BEČ

Zasjedanje Komisije UN-a za sprečavanje kriminala

Posebice ja naglasio važnost ratifikacije i provedbe 13 ključnih UN-ovih konvencija na području sprečavanja terorizma kao i konvencija protiv organiziranoga kriminala i korupcije

U ponedjeljak, 23. travnja u Beču započelo je šesnaesto zasjedanje Komisije UN-a za sprečavanje kriminala i za kazneno pravosuđe, a hrvatsko izaslanstvo na tom skupu vodi predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić.

Otvarajući zasjedanje izvršni direktor Ureda UN-a za sprečavanje droga i kriminala Antonio Mario Costa istaknuo je važnost toga ureda u borbi protiv svekolikih oblika prekograničnog organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, a posebice važnost ureda u pružanju tehničke pomoći državama članicama UN-a.

"Pojačana suradnja država članica i ostalih tijela UN-a može pridonijeti učinkovitom suzbijanju transnacinalno organiziranoga kriminala", istaknuo je Costa.

Posebice ja naglasio važnost ratifikacije i provedbe 13 ključnih UN-ovih konvencija na području sprečavanja terorizma kao i konvencija protiv organiziranoga kriminala i korupcije.

Željko Horvatić, voditelj izaslanstva Republike Hrvatske u govoru na plenarnoj sjednici osvrnuo se na opće trendove u sprečavanju kriminala i u primjeni kaznenoga pravosuđa. Istaknuo je ulogu Komisije u budućim aktivnostima u borbi protiv sprečavanja svih oblika kriminala uključujući i dostupnost vatrenog oružja.

Horvatić je također ukazao i na važnost prošlogodišnje prve konferencije država stranaka protiv korupcije održane u Jordanu, koja je svojim rezolucijama i odlukama dala smjernice za buduće aktivnosti. Republika Hrvatska je ratificirala navedene konvencije među prvim državama te ih provodi a svoje je zakonodavstvo prilagodila rješenjima iz navedenih konvencija, rekao je Horvatić te izvijestio o nacionalnom programu suzbijanja korupcije u Republici Hrvatskoj i dosad postignutim rezultatima u prevenciji i kaznenom progonu počinitelja korupcije.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika