23.04.2007. / 15:44

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Austrijska ministrica pravosuđa kritizirala Zagorčevu obranu

Austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger, koja se u ponedjeljak 23. travnja u Zagrebu sastala s ministricom pravosuđa Republike Hrvatske Anom Lovrin, ocijenila je da su optužbe bivših austrijskih odvjetnika Vladimira Zagorca na račun hrvatskog pravosuđa bile tek dio njihove obrambene strategije.

"S obzirom na kontekst u kojem su date te izjave, očito se radilo o obrambenoj strategiji. Htjeli su utjecati na austrijsko pravosuđe ali to nije dobra strategija i neće uspjeti", kazala je Maria Berger. Ona smatra da na takve izjave Hrvatska ne bi trebala reagirati jer bi im se time dao prevelik značaj.

Bečki odvjetnički ured koji je donedavno zastupao umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca, bivšeg pomoćnika ministra obrane osumnjičenog za zlouporabu položaja, čije izručenje Hrvatska traži od Austrije u kojoj Zagorec živi od 2000. godine, iznio je tvrdnje da su optužbe hrvatskih vlasti na njegov račun "isključivo politički motivirane" i da je hrvatsko pravosuđe korumpirano. Čak su najavili i tužbu protiv Hrvatske pri Europskom sudu za ljudska prava.

Ministrica Lovrin nakon sastanka s austrijskom kolegicom novinarima je kazala kako njih dvije nisu razgovarale o slučaju generala Zagorca. "Podnijeli smo zahtjev za izručenjem i to je u redovitom postupku", kratko je izjavila Ana Lovrin.

Vladimir Zagorec se inače protivi izručenju. Nakon saslušanja u Zemaljskom sudu u Beču sredinom ožujka pušten je iz pritvora uz milijun eura jamčevine, a iduće saslušanje na bečkom sudu zakazano je za 4. svibnja.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika