23.04.2007. / 17:22

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA VOJSKA

Devet milijardi kuna za modernizaciju Oružanih snaga

Pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić je najavio da će najskuplji projekti, kao što su nabava borbenog zrakoplova i brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice biti realizirani od 2009. do 2015. godine

Za potrebe glavnih projekata opremanja i modernizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) planira se izdvojiti 8,879 milijardi kuna, a za organizacijsku strukturu i racionalno upravljanje resursima modernizacijom objekata i infrastrukture trebale bi biti potrošene 1,92 milijarde kuna. Izjavio je to pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić, a prenosi posljednji broj "Hrvatskog vojnika", glasila Ministarstva obrane.

Bačić je najavio da će najskuplji projekti, kao što su nabava borbenog zrakoplova i brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) biti realizirani od 2009. do 2015. godine.

Istaknuo je da je za iznos od 1,92 milijarde kuna koliko je planirano za organizacijsku strukturu te racionalno upravljanje resursima, potrebno dostizanje izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a do 2010. godine umjesto sadašnjih 1,719 posto.

"Struktura troškova pokazuje da je za glavne projekte opremanja Kopnene vojske namijenjeno 3,51 milijardi kuna, za Hrvatski ratnu mornaricu 1,065 milijardi kuna, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 3,37 milijardi", rekao je Bačić te dodao kako je ovdje riječ samo o kapitalnim projektima opremanja čiji je iznos 70 posto ukupnih troškova. Dodatnih 30 posto, pojasnio je, odnosi se na manje projekte koji su u potpori uvođenja kapitalne opreme u operativnu uporabu.

Bačić je također kazao da su projekti i zadaće razrađeni u dvije petogodišnje etape, od 2006. do 2010. te od 2011. do 2015. godine, a najveća ulaganja u borbene zrakoplove i ophodne brodove predviđena su nakon 2010. godine.

Kao glavne ciljeve opremanja i modernizacije Hrvatske kopnene vojske Bačić je naveo opremanje višenamjenskim borbenim oklopnim vozilom u 11 inačica, nebojnim motornim vozilima, sredstvima za osobnu i kolektivnu NKB zaštitu, opremom za razminiranje i inženjerijskim strojevima, jurišnom puškom, strojnicom u NATO kalibru, te optoelektroničkim uređajima i opremom za djelovanje noću i u otežanim vremenskim uvjetima. Time bi trebale biti opremljene sve postrojbe namijenjene sudjelovanju u međunarodnim vojnim operacijama.

Za ratnu mornaricu najbitnije je, rekao je, stavljanje u operativni rad radarskog sustava MORE čime će se postići sposobnost HRM-a za spajanje slike s pojedinih radara u oblik koji omogućuje učinkovito praćenje situacije na moru. Istaknuo je plan remonta raketa RBS-15B te modernizacije raznih mornaričkih topničkih i raketnih te drugih sustava.

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dobit će nove helikoptere Mi 117 i modernizirat će se nekoliko dosadašnjih modela Mi 8, kao i transportnih zrakoplova An 32", najavio je Ivo Bačić.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika