Objavljeno u Nacionalu br. 597, 2007-04-24

Autor: Berislav Jelinić

EPILOG SUĐENJA STOLJEĆA U KRAPINI

Zbog veza s Iranom osuđen Stjepan Adrinek

STJEPAN ADRINEK tijekom sastanka s Nacionalovim novinarom 2006STJEPAN ADRINEK tijekom sastanka s Nacionalovim novinarom 2006Stjepan Adrinek, školovani vojnik, koji je do raspada Jugoslavije po činu bio kapetan prve klase u JNA, te stručnjak za elektroniku, koji je predavao na vojno-tehničkoj akademiji na Črnomercu s činom bojnika HV-a, koncem ožujka pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora uvjetno na 5 godina. Adrineku je potvrđena kazna koju je, na suđenju stoljeća u Krapini, izrekao predsjednik suda Franc Harapin, jedan od kvalitetnijih hrvatskih sudaca mlađe generacije. Adrinek je osuđen zato što je 3. prosinca 2005. iz Hrvatske bez izvozne dozvole pokušao izvesti računalni program za uspostavu i kontrolu vatrene paljbe, koji se koristi u vojne svrhe. On je taj program htio izvesti u Iran.

To su još u listopadu 2005. doznale američke obavještajne službe, o čemu je vojni predstavnik američke ambasade u Hrvatskoj informirao ministarstvo vanjskih poslova. U slučaj se navodno uključila i američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je prosvjedovala premijeru Ivi Sanaderu. Amerikanci su se žalili da Adrinek krši Wassenaarski aranžman, u čije je punopravno članstvo Hrvatska primljena 29. lipnja 2005. To je prvi opći multilateralni ugovor o nadzoru izvoza konvencionalnog oružja, te robe i tehnologije, čija je svrha poticati odgovornost u trgovini konvencionalnim oružjem. Adrinek je u vezu s Irancima prvi put dospio još polovicom 90-ih, kada je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman neformalno pitao američke vlasti što misle o ideji da se uspostavi tajna veza između Irana i BiH, preko koje bi se naoružali bosanski muslimani i osposobili za obranu od srpske agresije, što je tada odgovaralo i Hrvatskoj.

Tadašnji američki predsjednik Bill Clinton odobrio je ideju, a njegova administracija o tomu tada nije ništa rekla tamošnjim obavještajnim službama. Oponenti su Clintonu zamjerali da je tada otvoren put jačanja iranskih fundamentalista u BiH, da su u zemlju počeli ulaziti i brojni mudžahedini, te da je to strateški vrlo opasan potez. Međutim, tako je u BiH, iz Irana, preko Turske i Hrvatske došlo jako mnogo različitog oružja. U tim operacijama sudjelovao je i Adrinek, koji je tada stekao inicijalne kontakte s Irancima i kasnije im pokušao prodati sporni računalni program ART SYS 2000, koji je razvila njegova tvrtka SDT Sustav. Više o svemu na http://www.nacional.hr/articles/view/23285/.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika