24.04.2007. / 08:31

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA

Crkva pospješuje ulazak Hrvatske u EU

Naglasila je da EU gaji pozitivan i prijateljski odnos prema Crkvama, a da u Hrvatskoj Katoličku crkvu Vlada treba držati kao stabilna partnera u postupku približavanja EU

U ponedjeljak, 23. travnja na Teologiji u Rijeci, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, Kolinda Grabar-Kitarović održala je predavanje "Uloga i doprinos Katoličke crkve u procesu integracija Hrvatske u EU", te je ocijenila da Katolička crkva u Hrvatskoj znatno pridonijela dosadašnjem približavanju Hrvatske Europskoj uniji.

Grabar-Kitarović, izrazila je zadovoljstvo što se promišljanja predsjednika Hrvatske biskupske konferencije kardinala Josipa Bozanića o odnosu Hrvatske i EU-a preklapaju s njezinima osobno te Vlade koje je član. Kao primjer istaknula je kardinalovo stajalište da se Hrvatska treba temeljito pripremiti za ulazak u EU, informirajući o tome i uključujući u taj postupak što više građana.

Ministrica je rekla da su se i njezina stranka, HDZ, i Vlada "žestoko zalagali da se u Ustav EU-a uvede stavka o kršćanskim korijenima Europe, iako o tome nisu mogli odlučivati". Ocijenila je da bi temeljne kršćanske vrijednosti, kao što su spremnost na dijalog, zajedništvo i solidarnost, trebale biti temelj postojanja i EU-a.

Naglasila je da EU gaji pozitivan i prijateljski odnos prema Crkvama, a da u Hrvatskoj Katoličku crkvu Vlada treba držati kao stabilna partnera u postupku približavanja EU.

Govoreći o okolnostima hrvatskog ulaska u EU, Grabar-Kitarović je navela da se u tome neće gubiti nacionalni identitet, odnosno jezik, kultura i tradicija, već da će se samo dograđivati. Tvrdnje da će zemlja nakon ulaska biti "rasprodana", ocijenila je netočnim.

Ministrica je izrazila uvjerenje da će sljedeće godine biti zatvorena sva pregovaračka poglavlja, da će 2009. godine biti potpisan ugovor o pristupu nakon kojeg slijedi hrvatski referendum o pristupu da će do kraja ovog stoljećate Hrvatska postati punopravnom članicom.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika