24.04.2007. / 08:57

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Kada je riječ o Iraku, Bush je u "stanju poricanja"

Na demokratski plan za Irak je kazao kako on nudi "odgovoran, strateški vođen prerazmještaj" većine američkih snaga kao dijela dugoročne strategije, koja ima puno više izgleda ostaviti iza sebe stabilni, demokratski Irak, od Bushovog stalnog slanja dodatnih vojnika i marinaca

Lider demokratske većine, Harry Raid izjavio je kako je američki predsjednik George W. Bush je u "stanju poricanja" kada je riječ o ratu u Iraku, te da mora poslušati većinu Amerikanaca koji žele povlačenje američkih borbenih postrojbi.

Na demokratski plan za Irak je kazao kako on nudi "odgovoran, strateški vođen prerazmještaj" većine američkih snaga kao dijela dugoročne strategije, koja ima puno više izgleda ostaviti iza sebe stabilni, demokratski Irak, od Bushovog stalnog slanja dodatnih vojnika i marinaca.

Najavio je kako će Kongres dati "konkretne, mjerljive i ostvarive odrednice" koje Iračani trebaju ispuniti, te kako će zahtijevati regionalnu konferenciju s iračkim susjedima kako bi se pomoglo riješiti sukob.

Demokratski Kongres će prema Reidovim riječima, u idućih nekoliko dana prihvatiti zakone o finaciranju snaga koji predviđa da povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka počne do 1. listopada, a završi 1. travnja 2008. godine.

Nakon sastanka sa zapovjednikom američkih snaga u Iraku, predsjednik Bush je s generalom Davidom Petraeusom ponovio da će staviti veto na takav zakon koji najavljuju demokrati.

"Odlučno ću odbaciti bilo kakav umjetni raspored za povlačenje i pokušaje političara u Washingtonu da onima koje nose vojne odore kažu kako trebaju raditi svoj posao", rekao je Bush.

Harry Reid prošloga je tjedna na sebe navukao bijes Bushove administracije i republikanaca u Kongresu izjavom da je "rat u Iraku izgubljen" i usporedbom s krajem rata u Vijetnamu 70-ih godina, kada su unatoč svijesti o porazu, SAD uzaludno slale pojačanja u Vijetnam.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika