24.04.2007. / 18:22

Autor: Stjepan Marković

KOSOVO

Rusija najavila veto na Ahtisaarijev prijedlog

Zamjenik ministra vanjskih poslova Vladimir Titov rekao je da prijedlog neće biti prihvaćena u Vijeću sigurnosti ukoliko ju ne prihvate obje strane. On je naglasi da bi prijetnja veta trebala natjerati obije strane da pronađu zajedničko rješenje

Rusija je zaprijetila stavljanjem veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na prijedlog o osamostaljivanju Kosova od Srbije. Zamjenik ministra vanjskih poslova Vladimir Titov rekao je da prijedlog neće biti prihvaćena u Vijeću sigurnosti ukoliko ju ne prihvate obje strane. On je naglasi da bi prijetnja veta trebala natjerati obije strane da pronađu zajedničko rješenje.

Predstavnici kosovskih vlasti i oporbe ovu izjavu su ocijenili kao najveći pritisak Moskve do sada. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je da će Kosovo biti neovisna i međunarodno priznata država i ravnopravni član UN-a i da će se u potrebu takvog rješenja uvjeriti i oni koji sada misle drukčije.

Kosovska vlada vjeruje da će Rusija i dalje biti konstruktivno angažirana u rješavanju statusa Kosova, izjavio je savjetnik premijera Arben Cirezi.

On je istaknuo da je zadržavanje postojećeg stanja neprihvatljivo i da je međunarodna zajednica zainteresirana za stabilnost Balkana, što je i u interesu Rusije, kao i u interesu EU-a i SAD-a.

Predstavnici oporbenih stranaka izrazili su zabrinutost zbog sve oštrijeg stajališta Moskve prema Ahtisaarijevu prijedlogu.

Predstavnik kosovskih Srba Oliver Ivanović ocijenio je da će se sudbina Kosova rješavati u pregovorima SAD-a i Rusije i da ni Beograd ni Priština više nemaju utjecaja na to.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika