24.04.2007. / 18:54

Autor: Martina Zeković

SUDSKA ISTRAGA

Sutkinja u istrazi o smrti princeze Diane odstupa s mjesta

Umirovljena sutkinja londonskog Visokog (prizivnog) suda Elizabeth Butler-Sloss u lipnju će odstupiti sa mjesta sutkinje u istrazi o smrti princeze Diane i njezinog prijatelja Dodija Al-Fayeda, koji su poginuli u automobilskoj nesreći u kolovozu 1997. u Parizu

Nakon što je Mohammed Al-Fayed, otac ljubavnika princeze Diane, početkom ožujka uspio od Visokog suda dobiti poništenje odluke sutkinje da sama sluša iskaze u postupku i nalog da presudu mora donijeti porota, sutkinja Elizabeth Butler-Sloss, odlučila je odstupiti s tog položaja. Umirovljena sutkinja londonskog Visokog (prizivnog) suda Elizabeth Butler-Sloss u lipnju će odstupiti sa mjesta sutkinje u istrazi o smrti princeze Diane i njezinog prijatelja Dodija Al-Fayeda, koji su poginuli u automobilskoj nesreći u kolovozu 1997. u Parizu. Kao razlog navela je nedostatno iskustvo u vođenju predmeta u kojima sudjeluje porota.

Butler-Sloss če u lipnju zamijeniti i treći sudac u toj istrazi, lord Scott Baker, ali to neće značiti utjecati na dužinu istrage niti će istraga morati krenuti ispočetka, rekla je Butler-Sloss koja je 1988. postala prva žena primljena u redove sudaca Visokog suda, a prije umirovljenja većinom je sudila u slučajevima vezanim uz obiteljsko pravo u kojima nema porote.

Sudska istraga specifičan je postupak koji provode Velika Britanija i Wales u slučajevima nasilnih ili nejasnih smrti, kad treba utvrditi točne uzroke smrti. Butler-Sloss je drugi sudac u istražnom postupku oko smrti Lady Di, koji je 2004. počeo voditi Michael Burgess, ali ga je napustio zbog previše obveza.

Prometna nesreća u kojoj su posljednjeg dana kolovoza 1997. odmah poginuli Dodi Al-Fayed i vozač njegovog automobila, a nekoliko sati poslije od posljedica nesreće i lady Diana, dogodila se nedugo iza ponoći u tunelu koji prolazi uzduž Seine, kod mosta Pont de l'Alma, nedaleko od Eiffelovog tornja, kad su njihov automobil na motorima slijedili 'paparazzi'.

U pokušaju bijega pred nasrtljivim lovcima na fotografije poznatih osoba, Dianin automobil se u uskom tunelu kretao brzinom većom od 100 kilometara na sat, a vozač je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid tunela, uzrokovavši pogibiju Diane i Dodija i vlastitu smrt. Unatoč teškim ozljedama, nesreću je kao jedini ipak preživio jedino tjelohranitelj princeze Diane.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika