25.04.2007. / 11:54

Autor: Ana Kirin

SVINJSKA KUGA

HSS traži Čobankovićevu ostavku

U srijedu 25. travnja Hrvatska seljačka stranka zatražila je ostavku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. U toj stranci naime smatraju da je odluka o prestanku cijepljenja svinja protiv svinjske kuge bila "brzopleta i nestručna" te da je hrvatskom selu donijela višestruke štete.

"Zbog te odluke, donesene prije dvije godine, seljaci danas nemaju kome prodati svoje svinje i odojke, a šteta je višestruko veća od iznosa kojeg smo nekad davali za cijepljenje protiv svinjske kuge", kazao je HSS-ovac Božidar Pankretić na konferenciji za novinare koju je u srijedu sazvao kao predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu.

Pankretić je istaknuo da je dosad zbog svinjske kuge eutanazirano više od 20.000 svinja, što iznosi 50 milijuna kuna direktne štete, dok su indirektne štete višestruko veće.

Podsjetio je na činjenicu da je cijepljenje svinja ukinuto na zahtjev Europske unije, kako bi Hrvatska mogla izvoziti svinjetinu u EU. U HSS-u međutim tvrde kako "od tada do danas u EU nije izvezen niti kilogram svinjetine, a uvoz svinjskog mesa raste svaki mjesec".

Ivan Kolar, član saborskog odbora za poljoprivredu i šumarstvo, rekao je da se tu radi o ciljanom uništavanju hrvatskog svinjogojstva te dodao kako se "teren dosad zarazio svinjskom kugom na više mjesta, od Slavonije do Dalmacije". Istaknuo je da "kada se to dogodi, farma je izgubljena za svinjogojsku proizvodnju, a tako stradaju ne samo uzgajivači nego i zaposlenici i njihove obitelji".

U HSS-u smatraju kako bi bilo bolje da se mjera necijepljenja svinja provodila postupno i to najprije na velikim farmama, a tek pri ulasku u EU i kod malih proizvođača na selu. "Sada se stječe dojam da je netko, ishitrenom mjerom, želio uništiti i ovo malo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što je ostalo na hrvatskom selu", stav je Hrvastke seljačke stranke u kojoj naglašavaju da za tu, "krivo donesenu odluku", odgovorni moraju podnijeti ostavku.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika