26.04.2007. / 11:17

Autor: Stjepan Marković

UKRAJINA

Odgođeni parlamentarni izbori

Janukovič je zatražio od ustavnog suda da potvrdi legalnost raspuštanja parlamenta i blokirao financiranje fondova za organiziranje izbora

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko prilikom televizijskog obraćanja odgodio je datum održavanja parlamentarnih izbora za 24. lipnja zbog kritika opozicije i uličnih prosvjeda.

Njegova odluka o raspuštanju parlamenta i raspisivanju novih izbora 27. svibnja izazvala je krizu u zemlji te obnovila stari sukob između proruskih i prozapadnih političara. Premijer Viktor Janukovič i njegova vlada odbili su odstupiti izjavivši da je predsjednik protuustavno raspisao izbore. Janukovič je zatražio od ustavnog suda da potvrdi legalnost raspuštanja parlamenta i blokirao financiranje fondova za organiziranje izbora. Juščenko je izjavio da će odgađanje izbora pomoći izbornome povjerenstvu da što bolje organizira izbore.

Na odgodu izbora oštro su reagirali iz Janukovičeve stranke, njegov bliski suradnik je odgodu nazvao protuustavnom. "Odredbe o raspuštanju parlamenta i odgodi parlamentarnih izbora protuustavne su", kazao je Sergej Ljovočkin, šef premijerove administracije, kako prenosi Ria-novosti.

Juščenko i Janukovič su rivali od 2004. godine kada je prozapadni Juščenko u "narančastoj revoluciji" smijenio Janukoviča s vlasti. Janukoviča je nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u kojima je njegova stranka osvojila najviše mandata Juščenko imenovao novim premijerom. Njihovi odnosi su i dalje ostali zategnuti. Do raspuštanja parlamenta i raspisivanja izbora je došlo zbog optužbi Juščenka da Janukovič vrbuje oporbene zastupnike u parlamentu da pređu u njegovu stranku.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika