26.04.2007. / 09:50

Autor: Nina Tomljanović

NEW YORK

Otvoren festival filmova o promjeni klime

Ove će godine tijekom 12 dana koliko festival traje biti prikazano 256 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz 41 zemlje

Al Gore, bivši američki podpredsjednik u četvrtak navečer, u New Yorku je otvorio međunarodni filmski festival Tribeca, čija je tema globalno zagrijavanje.

Festivl je osnovan nakon napada 11. rujna kako bi oživio južni dio Manhattana, otvoren je prikazivanjem devet kratkometražnih filmova u produkciji organizacije SOS (Spasimo se) čiji je deklarirani cilj senzibiliziranje svijeta na prijetnju klimatskih promjena. Prije dva mjeseca Gore je dobio Oscara za dokumentarac "Neugodna istina", te je naglasio ulogu umjetnika u pokretu za spašavanje planete.

"Umjetnost, glazba, film, ples, poezija - sve vrste umjetnosti odavno su naše najsnažnije oružje u istraživanju područja mašte koja se odupiru našim naporima da racionalno razmišljamo o pitanjima i pojavama za koje nam emocije govore da su prebolni za promišljanje", kazao je Gore.

Optimistično je procijenio potencijale čovječanstva za promjene. "Nekako moramo razbiti ljusku poricanja i potiskivanja", rekao je bivši američki potpredsjednik.

Robert de Niro i njegova partnerica zajedničkoj producentskoj kući Jane Rosenthal s njenim suprugom, poduzetnikom Craigom Hatkoffomu osnovali su filmski festival Tribeca 2002. godine. Ove će godine tijekom 12 dana koliko festival traje biti prikazano 256 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz 41 zemlje. U festivalski program spadaju radionice, "Drive-In-predstave", razne zabave, izložbe i ulične proslave za cijele obitelji.

"Ponekad se poruke koje prenose filmovi čuju bolje no one koje šire političari", rekla je Rosenthal.

Svečanom otvorenju bili su nazočni brojni uglednici iz kulturnog i političkog života Sjedinjenih Država, među kojima Martin Scorsese, Christopher Walken, Jon Bon Jovi, njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg i mnogi drugi.

Vezane vijesti

Voda koncesionarima

Voda koncesionarima

Prvi regionalni festival vode, kojeg je inicirala najveća regionalna izdavačka kuća Europa press holding, a organizirao Jutarnji list započeo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika