26.04.2007. / 11:07

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

Japanski premijer u prvom posjetu SAD-u

U četvrtak, 26. travnja, je japanski premijer Shinzo Abe krenuo vladinim zrakoplovom na summit u Washington, a očekuje se da će na tom sastanku sve veća nategnutost odnosa pasti u drugi plan, a naglasit će se prijateljstvo i savezništvo dviju zemalja, javljaju agencije.

To je prvi Abeov posjet Washingtonu otkako je premijer.

"Japansko-američko savezništvo okosnica je naših bilateralnih odnosa", rekao je Abe novinarima prije polijetanja, a prenosi Reuters.

"Želio bih s predsjednikom Bushem stvoriti odnos u kojem možemo iskreno razgovarati o svemu".

Bush i Abe već su se sastajali, ali još nisu stigla izgraditi čvrst odnos kakav je Bush imao s Abeovim prethodnikom Junichirom Koizumijem.

Abeova prošlomjesečna izjava o tome kako nema dokaza da su japanske vlasti ili vojska u Drugome svjetskom ratu prisiljavale žene na rad u vojnim bordelima, mogla bi zasjeniti summit.

Japanskoga nacionalističkog premijera u Americi kritiziraju zbog odbijanja rezolucije američkoga Kongresa u kojoj se od Japana traži odlučna isprika zbog seksualnoga ropstva.

Za to vrijeme nasilje u Iraku pogoršalo je položaj Busheve administracije i umanjilo srdačnost s kakvom su oduvijek dočekivani japanski čelnici, piše AP.

Abe će se s Bushem sastati u Bijeloj kući i u Camp Davidu, javlja France Presse. Dvojica će čelnika razgovarati i o sjevernokorejskome nuklearnom problemu.

"Moramo pronaći rješenje pitanja nuklearnog oružja, projektila i otmica, u suradnji" s drugim zemljama, kazao je Abe. Pitanje otmica odnosi se na osjetljivu temu Japanaca koje su za hladnoga rata oteli sjevernokorejski agenti. Komunistički Pjongjang tvrdi da ih više ne drži, a Japan to osporava.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika