26.04.2007. / 11:49

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Sanader o Rezoluciji Europskog parlamenta

Na početku Vladine sjednice održane u četvrtak, 26. travnja, premijer Ivo Sanader pozdravio je Rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj kojom potvrđuje napredak Hrvatske na putu ka punopravnom članstvu u EU, a 2009. godinu se prvi put spominje kao datum priključenja Unij.

"Usvojeni tekst Rezolucije velika je potpora Hrvatskoj, Europski parlament priznaje da je Hrvatska na odličnom putu, da je u mnogim segmentima učinila veliki napredak", rekao je Sanader.

U ime Vlade zahvalio je posebnom izvjestitelju za Hrvatsku u Europskom parlamentu Johanessu Swobodi, koji je izradio nacrt Rezolucije, te ostalim izvjestiteljima "u sjeni", kao i svim klubovima zastupnika u Europskom parlamentu koji su, svi, dali potporu Hrvatskoj.

"Izražavamo zadovoljstvo da postoji opći konsenzus kroz sve političke opcije u Europskom parlamentu što se tiče Hrvatske", rekao je premijer.

Sanader je posebno važnim ocijenio to što se u Rezoluciji prvi put spominje 2009. godina kao datum ulaska Hrvatske u EU, jer je time Europski parlament, kazao je, izrazio želju 2009. potvrditi ugovor između Hrvatske i EU.

"Ako završimo našu domaću zadaću, kvalitetno i brzo odradimo pregovore, prije svega kvalitetno, u Europskoj komisiji i Vijeću pratit će ono što je Europski parlament odlučio", naglasio je, napominjući da je za Hrvatsku u prvom planu kvaliteta i pregovora i opće dobro hrvatskih građana. Dodao je da Rezolucija govori o napretku, ali i o izazovima i problemima koji stoje pred Hrvatskom, a iza čijeg rješavanja, istaknuo je, Vlada čvrsto stoji, posebno što se tiče reforme javne uprave i borbe protiv organiziranog kriminala, mita i korupcije.

Premijer je, osvrćući se na dio Rezolucije koja govori o odnosima sa Slovenijom, rekao da Europski parlament preporuča Hrvatskoj i Sloveniji da otvorena pitanja riješe bilateralno, a ako to ne uspiju, da se obrate "trećoj strani".

"Tko je to trebaju odlučiti Hrvatska i Slovenija", rekao je.

Sanader je ponovio da je Hrvatska ranije predložila da se otvorena granična pitanja sa Slovenijom rješavaju pred međunarodnim pravosudnim tijelom, da su Hrvatska i Slovenija susjedne i prijateljske zemlje, ali da "prijateljstvo nećemo kupovati teritorijem".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika