26.04.2007. / 12:18

Autor: Nacionalova redakcija

VLADA

Smanjene trošarine na benzin za 25 lipa po litri

Donošenjem posebne uredbe Vlada je iskoristila mogućnost koju joj daje Zakon o posebnom porezu na naftne derivate, odnosno mogućnost da plivajućim trošarinama reagira na cijenu nafte, odnosno derivata.

Smanjene trošarine na sve vrste bezolovnih benzina za 25 lipa po litri čime je osigurano da cijena Eurosuper 95 ostane osam kuna. Ovu odluku donijela je Vlada na redovitoj sjednici u četvrtak 26. travnja.

"Na taj ćemo način, prema trenutnim kalkulacijama Ine, osigurati da cijena najprodavanijeg bezolovnog benzina 95 bude 8 kuna", kazao je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade.

Vlada je trošarine snizila posebnom Uredbom o visini posebnog poreza na naftne derivate i one su za sve motorne benzine BMB-98, BMB-95 i BMB-91, te sve ostale vrste bezolovnih motornih benzina snižene sa 1,90 kuna po litri na 1,65 kuna.

"Kako trošarina ulazi u osnovicu za obračun PDV-a sniženjem trošarina snizuje se i ta osnovica, što onda za državu znači sniženje od 30 lipa po litri bezolovnih motornih benzina. To bi smanjenje na razini ove godine značilo 178 milijuna kuna manje za državni proračun", kazao je Šuker.

Najavio je i da će se nastojati da se cijena plavog dizela, na kojega se ne plaća trošarina, ne bude više od četiri kune.

Donošenjem posebne uredbe Vlada je iskoristila mogućnost koju joj daje Zakon o posebnom porezu na naftne derivate, odnosno mogućnost da plivajućim trošarinama reagira na cijenu nafte, odnosno derivata.

"INA je na burzi, Vlada više ne može niti želi direktno intervenirati na cijene, ali u zaštiti standarda građana može pomoći trošarinama", kazao je premijer Ivo Sanader, a ministar Šuker dodaje kako se i u prospektu za izlazak Ine na burzu Vlada obvezala da neće administrativno određivati cijene derivata.

Premijer je podsjetio da su cijene nafte na svjetskom tržištu u ovom trenutku između 65 i 68 dolara po barelu, da će cijene, ovisno o međunarodnim odnosima, vjerojatno će ići gore-dolje, a ako cijena nafte padne Vlada ima mogućnost da vrati trošarine na prijašnju razinu.

"Plivajuće trošarine instrument su kojim Vlada u kratkom roku, dinamično može reagirati na rast cijena nafte", istaknuo je Sanader.

Uredbom o visini posebnog poreza na naftne derivate trošarine na dizelska goriva, na motorne benzine s olovom, te ulje za loženje se ne mijenjaju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika