26.04.2007. / 12:37

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Shimon Peres: Hrvatska kao moderna država kreće prema ujedinjenoj Europi

Odnosi Hrvatske i Izraela su odlični i obje su vlade vrlo zainteresirane da se ti odnosi razviju u nešto ozbiljno i važno, kazao je potpredsjednik izraelske vlade

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 26. travnja u Zagrebu, Shimon Peres, potpredsjednik izraelske vlade i dobitnik Nobelove nagrede za mir izjavio je kako se Hrvatska kao moderna država uzdiže iz komplicirane prošlosti i kreće prema ujedinjenoj Europi.

Peres, najviši izraelski dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku nakon predsjednika Moshe Katsava, u četvrtak je započeo dvodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će u Zagrebu razgovarati s visokim hrvatskim dužnosnicima, a u petak će posjetiti Split.

"Zanimljivo je vidjeti zemlju u usponu, poput Hrvatske, koja se uzdiže iz Balkana, iz Jugoslavije, iz vrlo komplicirane prošlosti, prema ujedinjenoj Europi", kazao je Peres dodajući da se Hrvatska uzdiže u modernu državu koja se temelji na znanosti i tehnologiji, s "impresivnim gospodarskim rastom".

Odnosi Hrvatske i Izraela su odlični i obje su vlade vrlo zainteresirane da se ti odnosi razviju u nešto ozbiljno i važno, kazao je potpredsjednik izraelske vlade.

"Regija pripada prošlosti, još imate imena i sjećanja, još imate sukobe, ali uskoro će to nestati jer svi ćete vi morati raditi zajedno", zaključio je Peres govoreći o stanju na jugoistoku Europe.

"Hrvatska će uskoro ući u EU i druge međunarodne organizacije, a tako će biti i s vašim susjedima, jer nitko ne može više ostati sam", kazao je te dodao da će "stare podjele i sjećanja uskoro nestati, jer je prošlost sve manje važna".

"Prošlost je sve manje važna jer pripada svijetu koji više ne postoji. Danas se svijet ujedinjuje bez granica na gospodarskom planu i sve ovisi o znanosti i tehnologiji koje nemaju granica", ocijenio je Peres.

O mogućnostima za sklapanje mira na Bliskom istoku, Peres je rekao kako smatra da je Izrael u prošlosti previše ovisio o diplomaciji i strategiji a premalo na gospodarstvu.

"Nama treba mir, a mir je važniji od pobjede na izborima. Mi ćemo se i dalje truditi i pregovarati kako bi mir bio postignut", kazao je.

Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta na konferenciji je najavio i novi projekt o zajedničkim znanstvenim projektima između Izraela i Hrvatske, sklopljen nakon dvogodišnjih pregovora.

"Prvi projekt vrijedan milijun dolara upravo kreće, izraelski "know-how" će ući u Hrvatsku, a hrvatski i izraelski znanstvenici zajedno će raditi na projektima, na razvoju novih tehnologija a to će rezultirati patentima koji će se koristiti u obje države", kazao je Primorac, objašnjavajući da će novac za te projekte davati u jednakom iznosu Hrvatska i Izrael.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika