26.04.2007. / 16:51

Autor: Martina Zeković

INTERVJU

Swoboda: Hrvatska u EU najranije 2010.

"Godine 2009. bira se novi saziv Europskog parlamenta pa bi stari Parlament još mogao glasovati o pristupu. Međutim, trebaju mjeseci da se tako komplicirani kompleks ugovora formulira do kraja. Stvarni pristup tako neće biti moguć prije 2010. ili 2011. godine", dodao je Swoboda

Hannes Swoboda, austrijski socijalistički zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za Hrvatsku izjavio je u intervjuu za bečki dnevni list Der Standard, kako se "stvarni" ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne može očekivati prije 2010. ili 2011. godine. Swoboda je pojasnio da se Hrvatska mora truditi da se pregovori zaključe 2008, a ako se počne oklijevati i zastane s reformama, pregovore se neće moći zaključiti. "Godine 2009. bira se novi saziv Europskog parlamenta pa bi stari Parlament još mogao glasovati o pristupu. Međutim, trebaju mjeseci da se tako komplicirani kompleks ugovora formulira do kraja. Stvarni pristup tako neće biti moguć prije 2010. ili 2011. godine", dodao je.

Swoboda je spomenuo i granični spor između Hrvatske i Slovenije dodavši kako one same moraju riješiti taj spor. Što se tiče formulacije o "trećoj strani", Swoboda je rekao da "to može biti samo osoba kojoj obje strane povjeravaju donošenje odluka, primjerice bivši političar iz 'treće zemlje' ili Međunarodni sud pravde ili Međunarodni sud za pomorsko pravo". "Za koju će se varijantu odlučiti svjesno je prepušteno njima. Bitno je samo da se već unaprijed slože da će prihvatiti presudu, ma kakva ona bila", dodao je.

Swoboda smatra da bi Slovenija u slučaju da se spor nastavi, mogla uložiti veto na ulazak Hrvatske u EU, a kako kaže "problem slovensko-hrvatske kopnene granice praktično je zanemarljiv jer se radi samo o nekoliko četvornih metara, dok je izraženiji problem razgraničenja na moru".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika