27.04.2007. / 08:14

Autor: Nacionalova redakcija

KINA

Imenovan novi ministar vanjskih poslova

Novi ministar vanjskih poslova 57-godišnji Yang Jiechi rođen je u Šangaju. Studirao je ranih 70-ih ekonomiju u Londonu. U kineskom veleposlanstvu u Washingtonu službovao je tijekom 80-ih i 90-ih, a od 2001. do 2005. bio je veleposlanik

Bivši kineski veleposlanik u SAD-u Yang Jiechi imenovan je ministrom vanjskih poslova umjesto dosadašnjeg Li Zhaoxing, objavila je u petak službena kineska novinska agencija Xinhua.

U kratkom izvješću ne navode se razlozi promjene na čelnom mjestu kineske diplomacije i umirovljenja diplomatskog veterana 66-godišnjeg Li Zhaoxinga za kojega se očekivalo da će s dužnosti otići prije ili za vrijeme zasjedanja nacionalne skupštine krajem godine.

Osim Yanga u petak su imenovani i novi ministri vodnih i zemljišnih resursa te znanosti i tehnologije.

Do nacionalne skupštine očekuju se razrješenja još nekih ministara koji su navršili 65 godina i tako stekli uvjete za umirovljenje.

Novi ministar vanjskih poslova 57-godišnji Yang Jiechi rođen je u Šangaju. Studirao je ranih 70-ih ekonomiju u Londonu. U kineskom veleposlanstvu u Washingtonu službovao je tijekom 80-ih i 90-ih, a od 2001. do 2005. bio je veleposlanik.

Za vrijeme incidenta na otoku Hainan na jugu Kine 2001. kada su se američki špijunski zrakoplov i kineski vojni zrakoplov sudarili bio je uključen u pregovore između Kine i SAD-a.

Yang je pretrpio srčani udar i zdravlje mu je narušeno, pa stručnjaci za međunarodne odnose postavljaju pitanje hoće li moći izdržati iscrpljujući ministarski raspored i putovanja.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika