27.04.2007. / 08:41

Autor: Nacionalova redakcija

KARLOVAC

Novo ročište protiv Pivovare zakazano za 3. svibnja

Neko vrijeme Pivovari je bila zabranjena proizvodnja, a od 14. travnja ponovno je, kao tzv. funkcionalna proba, pokrenut postupak vrenja.

Novo istražno ročište u predmetu protiv Karlovačke pivovare i pet odgovornih osoba istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić-Mušnjak zakazala je za 3. svibnja. U predmetu se sumnjiči Karlovačku pivovaru u da su odgovorni za smrt Zdravka Martinovića, koji je nakon šetnje uz potok blizu Pivovare pao u komu 23. veljače i umro oko tri tjedna nakon toga.

U Rješenju o pokretanju istrage s početka ožujka navodi se da je "23. veljače 2007. iz Karlovačke pivovare ispuštena velika količina ugljičnog dioksida, što je imalo za posljedicu smanjenu količinu kisika u zraku", a rukovoditelji Pivovare "nisu osigurali sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida, što je dovelo do stradanja Zdravka Martinovića".

Riječ je o pet okrivljenika: Gaboru Ligetiju, Slavenu Siladiću, Zrinki Odrčić, Mariji Tufeković i Marinku Kovačeviću te šestookrivljenoj Karlovačkoj pivovari kao pravnoj osobi.

Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela predviđa da Karlovačka pivovara može biti kažnjena novčano od 20 tisuća do pet milijuna kuna, a Kazneni zakon da odgovorne osobe mogu biti kažnjene zatvorskom kaznu od tri do dvanaest godina.

Neko vrijeme Pivovari je bila zabranjena proizvodnja, a od 14. travnja ponovno je, kao tzv. funkcionalna proba, pokrenut postupak vrenja.

Tada je iz Pivovare priopćeno da će se ubuduće ugljični dioksid ukapljivati na posebnom postrojenju i tako prerađen većim djelom vraćati u proizvodnju, a manjim djelom ispuštati u atmosferu na visini od 25 metara, tako da "više ne će biti prijetnja građanima".

Vezane vijesti

Medijska kampanja

Medijska kampanja

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor pozvala je sa središnjeg skupa za VII. izbornu jedinicu održanog sinoć u Karlovcu birače da daju svoj glas HDZ-u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika