27.04.2007. / 09:19

Autor: Stjepan Marković

EKVADOR

Correa izbacio predstavnika Svjetske banke

Dok je obnašao dužnost ministra financija Correa je 2005. godine zatražio od SB da objasni zašto su obustavili realizaciju 100 milijuna dolara vrijednog kredita

Predsjednika Ekvadora Rafael Correa naredio je izbacivanje predstavnika Svjetske banke (SB). «Primili smo pismo u kojem piše sa je naš predstavnik izbačen iz te zemlje», rekao je dužnosnik SB i dodao: «nakon što proanaliziramo situaciju nadamo se da ćemo započeti dijalog s Ekvadorom».

Dok je obnašao dužnost ministra financija Correa je 2005. godine zatražio od SB da objasni zašto su obustavili realizaciju 100 milijuna dolara vrijednog kredita. Prema njegovim riječima obustava kredita je bila osveta zbog reformi provedenih u naftnom sektoru. U SB su izjavili da su realizaciju kredita obustavili jer je Ekvador prekršio uvjete kredita raspustivši naftni fond koji je trebao vratiti dug.

Iako nema službene potvrde da je predstavnik SB izbačen iz Ekvadora službenik ekvadorskog ministarstva financija izjavio je medijima da će pismo koje je poslano SB uskoro javno objaviti.

Correa je u studenome prošle godine pobijedio na predsjedničkim izborima Alvaroa Nobou, najbogatijeg Ekvadorca. Correa je ekonomist koji se obrazovao u SAD-u. Blizak je prijatelj s venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom. Prošli tjedan u Ekvadoru održan je referendum na kojemu su građani podržali promjene ustava koje je on predložio. Correa tvrdi da će promjene decentralizirati državu i povećati utjecaj naroda na političke odluke. Njegovi kritičari tvrde da su promjene napravljene kako bi njemu omogućile više vlasti.

Nakon dolaska na vlast Correa je otplatio ekvadorski dug prema Međunarodnom monetarnom fondu i izjavio da želi smanjiti ovisnost o stranim kreditima. Prema riječima ekvadorskog ministra financija Ekvador još uvijek duguje SB-u 748 milijuna dolara.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika