27.04.2007. / 11:14

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Iduća vlada uvest će Hrvatsku u EU

Ovo piše u dokumentu koji je sastavio austrijski socijalist Hannes Swoboda, a podržali su ga zastupnici skoro svih frakcija

Ako je hrvatskoj javnosti trebao poticaj za prestanaka euroskepticizma, onda nisu mogli dobiti bolju nagradu od Izvješća o napretku Hrvatske koje je prošlog tjedna usvojili zastupnici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Otkako su uspostavljeni odnosi, ovo je prva prilika u kojoj je jedno tijelo u Uniji nedvosmisleno navelo 2009. kao godinu do kada bi trebali završiti pregovori između Zagreba i Bruxellesa.

Drugim riječima, ispunimo li kao država i društvo kriterije, iduća vlada uvesti će Hrvatsku u Europsku uniju. Ovo piše u dokumentu koji je sastavio austrijski socijalist Hannes Swoboda, a podržali su ga zastupnici skoro svih frakcija, od socijaldemokrata do demokršćana i liberala. Pohvale su stigle zbog ispunjavanja političkih i gospodarskih kriterija, pri čemu su kao najzaslužniji apostrofirani Ivo Sanader i Ivica Račan, aktualni i nekadašnji predsjednici vlade.

E sad, da ne bi bilo previše optimizma, treba znati da je riječ o prvoj polovici usvojenog dokumenta. Taj dio zvuči vrlo primamljivo i nimalo ne iznenađuje da se na njega referirao i Sanader. Premijer posljednjih mjeseci baš i nema previše rezultata kojima se može pohvaliti, tako da dobro dođe svaka pozitivna najava, koja hvali rad njegove administracije. Swoboda i eurozastupnici pozitivno su se očitovali oko sadašnje državne politike, a Ivo Sanader je odmah iskoristio ovaj podatak kako bi povećao rejting HDZ-a u godini parlamentarnih izbora. Nema u tome ništa nemoralno jer isto bi postupio svaki pragmatični političar.

Ali na suštinskoj razini, do punog uspjeha trebati će napraviti još jako puno. Neki od postavljenih uvjeta izuzetno su teški, ali trebat će pronaći dovoljno političke snage i ispuniti to što traži EU. Unatoč prevladavajućem mišljenju hrvatskih građana kako je nedopustivo strancima prodavati domaće tvrtke i nekretnine, ovo tržište u budućnosti će se dodatno liberalizirati. Isto tako, vlada će morati smanjiti potpore brodogradnji i metalurgiji što znači da će nekoliko tisuća zaposlenih u ovim djelatnostima morati tražiti novi posao. Posve je razumljivo da će ovi rezovi izazvati nezadovoljstvo, ali iskustva brojnih država od Britanije i Španjolske do Poljske i Češke, pokazuju kako poslije nekog vremena, ove mjere dovde do jačanja gospodarstva.

Postoji i grupa civilizacijskih zahtjeva, a oni se odnose na veću zastupljenost pripadnika manjina u policiji i ostalim državnim i lokalnim službama. Tu je i priznavanje stanarskog prava i radnog staža – kompleksne teme, no neophodne ako se želi stvoriti društvo u kojem se nitko neće osjećati diskriminiran.

Sretna okolnost je ta da sve relevantne stranke podupiru pristup Europskoj uniji. Izvještaj koji su prihvatili u Europskom parlamentu potvrdio je da su Hrvatskoj otvorena vrata, a u iduće dvije godine kroz njih treba ući. Vlast i opozicija moraju odraditi dva posla: prvo, kvalitetno i relativno brzo voditi pregovore, i drugo, puno bolje nego do sada objasniti hrvatskim građanima prednosti članstva u Europskoj uniji.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika