27.04.2007. / 16:23

Autor: Ana Kirin

HAAG

Isključenim Čermakovim odvjetnicima odobreno podnošenje žalbe

Raspravno je vijeće Haškog suda odvjetnicima Ivana Čermaka u petak 27. travnja odobrilo podnošenje žalbe na odluku o njihovu isključenju iz predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" zbog sukoba interesa.

Zahtjev odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković raspravno je vijeće odobrilo, kako samo navodi, "jer se radi o pitanju prava na izbor branitelja koje može značajno utjecati na pravičnost i ekspeditivnost postupka".

Početkom travnja tročlano vijeće Haškog suda većinom je glasova odlučilo isključiti dvoje odvjetnika iz obrane generala Čermaka zbog sukoba interesa. Južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto i belgijska sutkinja Christine van den Wyngaert tada su glasali za njihovo isključenje, a sudac Alphons Orie protiv.

Čermaku bi, zaključilo je tada vijeće, ostankom spomenutih dvoje odvjetnika bila uskraćena mogućnost da svoju obranu gradi na prebacivanju odgovornosti na dvojicu sebi nadređenih - generala Antu Gotovinu i njegova zamjenika generala Rahima Ademija, zbog obveze odanosti koju Prodanović i Sloković imaju prema Ademiju kojeg zastupaju u sasvim drugom procesu u Hrvatskoj.

Sudac Orie je u izdvojenom mišljenju zapisao kako smatra da bi Prodanović i Sloković ipak i dalje mogli zastupati Čermaka pred Haškim sudom pod uvjetom da odustanu od zastupanja generala Rahima Ademija u Hrvatskoj i da angažiraju trećeg odvjetnika.

Početak suđenja generalima Gotovini, Markaču i Čermaku, ranije zakazan za 7. svibnja, odgođen je do daljnjega.

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika