27.04.2007. / 18:58

Autor: Nacionalova redakcija

BRIJUNSKI SASTANAK

Kovačević: "Objavljivanje tajnih dokumenata protivno Zakonu"

Markov je rekao kako ne može sa sigurnošću reći je li riječ o državnoj tajni, ali da je dužnost Odbora da, u ovom i svim drugim slučajevima, utvrdi je li bilo nezakonitosti

Do sredine sljedećeg tjedna sastat će se saborski odbor za nacionalnu sigurnost kako bi na zahtjev svojih oporbenih članova raspravio je li objavljivanjem audiozapisa Brijunskog sastanka prekršena državna tajna.

Ivan Jarnjak, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvijestio je da je od Sigurnosno-obavještajne agencije (POA) i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio da analiziraju zakonitost višekratnog objavljivanja tonskog zapisa s brijunskog sastanka u programu HTV-a.

Jarnjak je to rekao novinarima u Saboru, nakon što su trojica članova Odbora – Pero Kovačević (HSP), Ante Markov (HSS) i Srečko Ferenčak (HNS) te Klub zastupnika HSP-a zatražili da Odbor tematski raspravi objavljivanje zapisa te da se na sjednicu pozove i ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko.

Kovačević je rekao da očekuje žurno sazivanje sjednice. Podsjetio je da je riječ o dokumentu koji je bio označen kao državna tajna. Također je naglasio da HSP nema saznanja da je taj dokument, osim za potrebe Haškog suda, deklasificiran i za javnost. Kovačević ističe da je objavljivanje tajnih dokumenata protivno Zakonu o tajnosti podataka.

Izrazio je i sumnju u vjerodostojnost tonskog zapisa sa sastanka vojnog i političkog vrha na Brijunima u srpnju 1995. godine "Sumnjamo da je zapis premontiran i to tako da bi potvrdio transkript poslan Haškom sudu", kazao je Kovačević.

Markov je rekao kako ne može sa sigurnošću reći je li riječ o državnoj tajni, ali da je dužnost Odbora da, u ovom i svim drugim slučajevima, utvrdi je li bilo nezakonitosti. Pokaže li se da je objavljivanje zapisa bilo nezakonito, oni koji su prekršili zakon, trebaju biti sankcionirani, kazao je Markov.

Ferenčak ističe da ne želi ulaziti u raspravu o tome treba li zapis ostati tajna, ali da se dokumenti "ne mogu objavljivati kako se tko sjeti", već da za to postoji zakonska procedura.

Jarnjak nije htio govoriti o tome što će se dogoditi ako se utvrdi da su objavljeni tajni dokumenti, rekavši kako će Odbor raspraviti slučaj i proslijediti ga mjerodavnima koji će utvrditi je li bilo kršenja zakona.

Vezane vijesti

'Brijuni rivijera' još nije rješeno pitanje

'Brijuni rivijera' još nije rješeno pitanje

Ministar turizma Veljko Ostojić ocijenio je danas kako u pogledu investicije "Brijuni Rivijera" još uvijek postoji puno otvorenih pitanja koja treba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika