28.04.2007. / 10:00

Autor: Stjepan Marković

MVPEI

Srbija u diplomatskoj noti zahtjeva zaustavljanje rasprave o zločinu u BiH

Dalje u noti se navodi kako je prije "nekoliko desetljeća unazad, kada je na prostorima sadašnje Hrvatske i BiH počinjen sustavni i državni genocid nad Srbima, Židovima i Romima, nije bilo ni pravne mogućnosti da se sudi za genocid".

Srpsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je diplomatsku notu Hrvatskoj u kojoj je zatražilo da se prekine kampanja protiv presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH., javlja Jutarnji list. Vlada Srbije u noti službeno zahtjeva os hrvatske vlade da mediji prestanu pisti i polemizirati o toj presudi. Dalje u noti se navodi kako je prije "nekoliko desetljeća unazad, kada je na prostorima sadašnje Hrvatske i BiH počinjen sustavni i državni genocid nad Srbima, Židovima i Romima, nije bilo ni pravne mogućnosti da se sudi za genocid".

Vuk Drašković je izjavio da: "Republici Hrvatskoj je poznato da je u vrijeme nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji Srbija bila jedino mjesto gdje se, takoreći svakodnevno, demonstriralo i protiv rata i protiv zločina, te nitko dobronamjeran ne može povlačiti znak jednakosti između Srbije i tadašnjeg režima u Srbiji".

Ovaj zahtjev neki hrvatski diplomati su nazvali neuobičajenim s obzirom da države obično ne zahtijevaju da druga država onemogućuje rad medija. Također su se oštro usprotivili stavljanja u vezu zločina počinjenih za vrijeme NDH i Republike Hrvatske jer te dvije države nemaju veze jedna s drugom dok je sadašnja Srbija nasljednica Miloševićeve SRJ.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika