28.04.2007. / 10:25

Autor: Stjepan Marković

EU

Upozorenje turskoj vojsci da se ne miješa u izbore

Vojni predstavnici izjavili su da prate izborni proces te da se neće ustručavat u obrani sekularnog sustava

Europska unija upozorila je tursku vojsku da se ne miješa u politiku. Povjerenik za proširenje Olli Rehn upozorio je tursku vojsku koja je najavila da će braniti sekularni sistem. Zastupnici turskog parlamenta biraju novog predsjednika i jedan od kandidata je predstavnik islamističke stranke.

Rehn je izjavi da vojska mora poštivati demokratske procese te da je važno da vojska se vojska ne miješa u njih nego da ih prepusti demokratski izabranim predstavnicima.

U prvom krugu glasanja Abdullah Gul, ministar vanjskih poslova koji je kandidat vladajuće stranke, osvojio je 357 glasova te mu je za pobjedu u prvome krugu nedostajalo 10 glasova. Glavna sekularna stranka u zemlji bojkotirala je izbore i najavila da će na sudu osporiti cijeli izborni proces. Drugi krug izbora bi se trebao održati u srijedu, a ustavni sud je najavio da će pokušati donijeti presudu prije početka glasanja.

Vojni predstavnici izjavili su da prate izborni proces te da se neće ustručavat u obrani sekularnog sustava. Turska vojska još od vremena Ataturka glavni je oslonac u obrani sekularnog sustava te je nekoliko puta u povijest upozorava da neće prihvatit sastavljanje islamističke vlade

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika