28.04.2007. / 12:37

Autor: Nacionalova redakcija

SRBIJA

Priprema dobrovoljaca za obranu interesa na Kosovu

Na prvom okupljanju bit će stotinjak dobrovoljaca iako Vasiljević tvrdi da ih u ovom trenutku u Srbiji ima oko pet tisuća

Dobrovoljačka Garda svetog cara Lazara, koja ima za cilj organizirati dobrovoljce širom Srbije koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni oružjem braniti interese Srbije, bit će osnovana 5. svibnja u Kruševcu, izjavio je za subotnje izdanje beogradskog dnevnika "Danas" predsjednik Pokreta veterana Srbije Željko Vasiljević.

Prema riječima Vasiljevića, koji je i zastupnik Socijalističke partije Srbije u srbijanskom parlamentu, toga dana će se ispred crkve Lazarice u Kruševcu pojaviti i "prva četa kršćanske milicije u uniformama, sastavljena od iskusnih ratnih veterana iz tridesetak gradova Srbije". Na tom prvom okupljanju bit će stotinjak dobrovoljaca iako Vasiljević tvrdi da ih u ovom trenutku u Srbiji ima oko pet tisuća.

"Njihov zadatak je organizirati što više ljudi koji bi u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova bili spremni obraniti interese srpskog naroda. U međuvremenu, kao organizacija dajemo punu podršku pregovaračkom procesu i diplomatskoj obrani srpskih interesa da Kosovo ostane u granicama Srbije", rekao je Vasiljević.

Taj zastupnik SPS-a dodao je da "u svojim redovima imaju nekoliko umirovljenih generala i pukovnika koji im razrađuju vojnu strukturu i operativne planove, pravce kretanja i napade".

Na pitanje kako će nabaviti oružje u slučaju odlaska u rat, Vasiljević kaže da u ovom trenutku u Srbiji postoji veliki broj osobnog naoružanja, te da bi oružane akcije bile poduzete samo u slučaju da Kosovo dobije neovisnost. Naglasio je i kako ga nazočnost mirovnih snaga na Kosovu ne zabrinjava previše. "Vjerujemo da se oni ne bi uplitali jer imamo iskustva i znamo kako se ponašaju mirovne snage".

Pravoslavni svećenik Ljubivoje Radović izjavio je za "Danas" da crkva Lazarica neće sudjelovati u toj manifestaciji, ali da se nikome ne može zabraniti prisustvo na liturgiji ili posjet crkvi 5. svibnja.

U kruševačkoj policijskoj upravi agenciji Beti je rečeno da je skup o kojem govori Vasiljević uredno prijavljena te da će policija poduzeti odgovarajuće mjere za njegovo osiguranje.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika