26.06.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

HAAG

GALBRAITH: U "OLUJI" NIJE BILO ETNIČKOG ČIŠĆENJA

GALBRAITH: U “OLUJI” NIJE BILO ETNIČKOG ČIŠĆENJA

Peter Galbraith, nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj u srijedu je u Haagu svjedočio kako u akciji “Oluja” nije bilo etničkog čišćenja, nego pojedinačnih povreda ljudskih prava. Galbraith je u svojstvu svjedoka haaškog tužiteljstva na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, rekao da etničkog čišćenja nije bilo jer kad je hrvatska vojska ušla u gradove, stanovništvo ih je već bilo napustilo.
U svom svjedočenju je rekao kako SAD nisu “Oluju” ni poticali niti bili protiv nje. No, ipak je naglasio kako je bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana pokušao odgovoriti od vojne akcije. Galbraith je, kako kaže, bez uspjeha u odsudnom trenutku pokušao utjecati na vlasti tzv. Republike Srpske Krajine. Pozvao ih je da prihvate hrvatske uvjete, koji su bili prestanak opsade Bihaća, otvaranje naftovoda, cestovnih i željezničkih pravaca kroz Knin te početak pregovora o mirnoj reintegraciji u hrvatski ustavni poredak, koje su “Krajinske” vlasti odbile.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika