Objavljeno u Nacionalu br. 598, 2007-05-01

Autor: Plamenko Cvitić

PRODUKCIJSKE KUĆE RING MULTIMEDIA I CORE MEDIA PRED ZAVRŠETKOM DOGOVORA

Najveće televizijsko spajanje u Hrvatskoj

TONČI HULJIĆTONČI HULJIĆU sjeni vijesti o raskidu suradnje između producentske kuće Ring Multimedia i televizijskog komičara Zlatana Zuhrića Zuhre, prošlog su se tjedna na tržištu televizijske produkcije počeli finalizirati dogovori o dosad najznačajnijem udruživanju produkcijskih kompanija u Hrvatskoj. Kako saznaje Nacional, pregovorima o razmjeni dionica uskoro se namjeravaju udružiti produkcijske kuće Ring Multimedia i Core Media čiji vlasnici tako dogovaraju nastanak nove, najveće hrvatske privatne produkcijske kuće - Core Ring Media. Velikim dijelom tržišta domaće televizijske produkcije uskoro bi tako mogli zajednički vladati dosadašnja Ring Multimedia i Core Media osnivača i vlasnika Vladimira Šelebaja. Neupitno je da će ovako udružene ove dvije kompanije pokušati oduzeti dio velikog medijskog kolača koji za sada drži kuća AVA u vlasništvu Tončija Huljića.

Za dobre poznavatelje televizijskog biznisa najzanimljivija je činjenica da su informacije o spajanju počele kolati baš u trenutku kad se jedna od njih našla u naizgled iznimno nepovoljnom položaju. Naime, nedavnim naprasnim odlaskom komičara Zlatana Zuhrića s Nove TV, odnosno njegovim raskidom suradnje s Ring Multimedijom, ta tvrtka ostala je bez dva projekta koja je producirala za Novu TV, a u kojima je glavni lik upravo Zuhrić. Serija “Cimmer fraj“ i emisija “Zuhra light show” tako više neće biti proizvod Ringa, pa će ta kuća u suradnju s Coreom ući bez i jednog značajnijeg televizijskog projekta, što će se sigurno odraziti na poslovni udio koji će ta tvrtka imati nakon spajanja. S druge strane, Core Media u novu “zajednicu” donosi prilično uspješne televizijske projekte “U sridu”, “Istraga” i “Dvoboj”.

Ipak, Nacionalovi izvori upućeni u stanje na tržištu ističu da spajanje tih kompanija, premda zvuči kao neočekivana vijest, ima određenu poslovnu logiku: Core Media se dosad iskazala kao kuća koja zna stvoriti uspješne televizijske projekte, o čemu svjedoče njihovi dosadašnji poslovni uspjesi. S druge strane, premda se čini da je Ring trenutačno u podređenom položaju, prvenstveno zato što trenutačno nema veći televizijski projekt, snaga te tvrtke zapravo leži u njezinim vlasnicima: medijskom izdavaču Europapress holdingu i marketinškoj agenciji Digitel. Vlasnik Core Media, Vladimir Šelebaj Sellier, u nekim je svojim javnim istupima znao govoriti o situacijama kada producent može imati dobru emisiju, ali ju ne uspije plasirati zbog manjka sponzora. Možda bi se baš u tome mogao očitati interes obiju tvrtki: tako bi Šelebaj i njegovi suradnici mogli biti zaduženi za osmišljavanje novih televizijskih projekata, Vladimir Smolec i Aljoša Roksandić iz Digitela brinuli bi se da novi projekt prikupi dovoljno sponzorskog novca, a medijski magnat EPH “gurao” bi novi projekt u svim svojim tiskanim izdanjima i time mu omogućio sigurnu gledanost i popularnost.

RINGOVI projekti u neizvjesnoj su fazi zbog napetih odnosa s komičarom Zlatanom ZuhrićemRINGOVI projekti u neizvjesnoj su fazi zbog napetih odnosa s komičarom Zlatanom Zuhrićem Nadalje, iako će neki u spajanju Ringa i Core Media vidjeti mogućnost oštre konkurencije AVA-i, kući Tončija Huljića, Nacionalovi izvori ističu da novostvorena spojena kompanija Core Ring Media i Huljićeva AVA zapravo i neće biti veliki konkurenti: AVA se dosad specijalizirala za tržište sapunica, a s druge strane Core Ring Media već sad ima mnogo širu lepezu projekata, a uskoro će se na RTL-u naći i njihova svakodnevna kriminalistička serija. Ipak, nova će kuća biti žestok konkurent manjim produkcijskim kućama, čiji je broj posljednjih godina jako narastao. Takve tvrtke obično imaju manje ili samo jedan ozbiljniji projekt, pa su u svojim pregovorima s televizijskim kućama počesto u nepovoljnijem položaju. Okrupnjavanje dviju većih produkcijskih kuća stoga će imati velik utjecaj i na njihove dosadašnje pojedinačne odnose i pregovore s televizijskim kućama, a može se očekivati da će u svoj portfelj projekata uskoro privući i neke manje produkcijske tvrtke.

Spajanje Ringa i Core Media još je uvijek obavijeno tajnom, uostalom i sam vlasnik Core Media Vladimir Šelebaj u kratkom je telefonskom razgovoru s Nacionalovim novinarom kazao da još traju razgovori i dogovori te da odluka još nije donesena. Nacionalovi izvori pak ističu da je spajanje tvrtki već konkretizirano, te da su dogovoreni i detalji poput toga da će spojenu tvrtku voditi Šelebaj, a da će se njegova sadašnja tvrtka Core Media fizički preseliti u prostorije tvrtke Ring Multimedije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika