30.04.2007. / 09:01

Autor: Nina Tomljanović

WASHINGTON

U 2006. godini terorizam porastao za 29 posto

Prema odišnjem izvješću State Departmenta o terorizmu u svijetu lani je bilo 14.338 terorističkih napada, dok ih je godinu prije bilo 11.111

Zbog stanja u Iraku i Afganistanu, broj terorističkih čina u svijetu u 2006. godine porastao je za 29 posto, stoji u službenom američkom izvješću koje bi trebalo biti objavljeno u ponedjeljak.

Medijski koncern McClatchy, koji je pribavio izvješće, piše u nedjelju da je prema godišnjem izvješću State Departmenta o terorizmu u svijetu lani bilo 14.338 terorističkih napada, dok ih je godinu prije bilo 11.111, ne računajući napade na američke snage.

Ti su napadi sve smrtonosniji, dodaje se u izvješću: u 5.800 napada ubijena je barem jedna osoba, što je više nego godinu ranije.

U Iraku se dogodilo oko 45 posto zabilježenih terorističkih napada, ističe se u izvješću. Taj bi podatak mogao politički naštetiti Bushovoj administraciji koja se sukobila s demokratskim Kongresom zbog financiranja rata u Iraku koji se ponajprije obrazlaže potrebom borbe protiv terorizma.

Dužnosnici koji su sudjelovali u pripremi tog dokumenta htjeli su umanjiti važnost njegovih zaključaka, tvrdi medijski koncern, ali će se on objaviti početkom idućeg tjedna, sukladno vremenskom planu koji je utvrdio Kongres.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika