30.04.2007. / 09:53

Autor: Nina Tomljanović

AFGANISTAN

Počela akcija NATO-ovih i afganistanskih snaga protiv talibana

Rano ujutro, više od 2.000 NATO-ovih i afganistanskih vojnika počelo je akciju čiji je cilj protjerivanje talibanskih pobunjenika iz južnog dijela Afganistana

Više od 2.000 NATO-ovih i afganistanskih vojnika počelo je u zoru akciju čiji je cilj protjerivanje talibanskih pobunjenika iz južnog dijela Afganistana u kojemu im je važno uporište gdje se bave uzgojem i proizvodnjom opijuma, izvijestile su u ponedjeljak agencije.

U ponedjeljak, rano ujutro, više od 2.000 NATO-ovih i afganistanskih vojnika počelo je akciju čiji je cilj protjerivanje talibanskih pobunjenika iz južnog dijela Afganistana u kojemu im je važno uporište gdje se bave uzgojem i proizvodnjom opijuma.

Akcija je pokrenuta pod vodstvom britanskih vojnih snaga pod nazivom Operacija Silicij i zadnja je u nizu akcija čiji je cilj proširiti slabu kontrolu vlade predsjednika države Hamida Karzaija nad pokrajinom Helmand, prenio je AP.

U akciji sudjeluje oko 1.100 britanskih i 600 američkih vojnika te pripadnici nizozemskih, danskih estonskih i kanadskih postrojbi na zadatku u Afganistanu. Njima se u ovoj važnoj akciji pridružilo i više od 1.000 afganistanskih vojnih snaga.

Cilj operacije je dolina Sangin u pokrajini Helmand, područje smješteno blizu strateški važne zaobilazne ceste koja je, prema riječima britanskog zapovjednika, pukovnika Stuarta Carvera "već predugo pod djelomičnom kontrolom talibana. Akcija je dio dugoročnog plana, a cilj joj je vratiti cijelu pokrajinu Helmand pod kontrolu afganistanske vlade", objasnio je Carver za dpa.

Koalicijske i afganistanske vojne snage tijekom protekla dva dana pokrenule su akcije protiv talibanskih pobunjenika u zapadnom i južnom dijelu zemlje, pri čemu je poginulo najmanje 136 pobunjenika, stoji u priopćenju koalicijskih snaga objavljenom u ponedjeljak.

U dolini Zerkoh koja se nalazi u pokrajini Herat u zapadnom dijelu zemlje, afganistanske i koalicijske trupe uspjele su locirati talibansko uporište. Tijekom 14-satnih borbi u nedjelju je ondje poginulo 87 pobunjenika.

U petak je u zajedničkoj akciji koalicijskih i afganistanskih snaga u kojoj je sudjelovalo pješaštvo potpomognuto napadima iz zraka, ubijeno 49 talibana, a poginuo je i jedan američki vojnik. U Talibanska strana nije bila dostupna za bilo kakav komentar o sukobima.

U zajedničkom napadu koalicijskih i afganistanskih snaga proteklog vikenda, 22. travnja u pokrajini Kunar ubijeno je pet pobunjenika, među kojima i jedan talibanski zapovjednik, za kojega se vjeruje da je u kontaktu s najmanje jednim međunarodnim terorističkim vođom.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika