30.04.2007. / 11:37

Autor: Stjepan Marković

AMNESTY INTERNATIONAL

Kina koristi Olimpijske igre za kršenja ljudskih prava

Kineske vlasti još nisu odgovorile na ovaj izvještaj u kojem se navodi da su Olimpijske igre "katalizator za represiju nad borcima za ljudska prava što uključuje odvjetnike koji ih zastupaju i osobe koje pokušavaju prijaviti kršenja ljudskih prava"

Kina koristi održavanje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine kao izgovor za represiju nad političkim neistomišljenicima, objavio je Amnesty Inernational (AI). U svom izvještaju Amnesty International navodi da pod izgovorom reda i stabilnosti hapse disidenti i pritvaraju bez suđenja, te se također uvodi veća kontrola medija i interneta. Oni optužuju Kinu da nije ispunila obećanje koje je dala prilikom dobivanja domaćinstva da će poboljšati stanje ljuskih prava u zemlji.

Kineske vlasti još nisu odgovorile na ovaj izvještaj u kojem se navodi da su Olimpijske igre "katalizator za represiju nad borcima za ljudska prava što uključuje odvjetnike koji ih zastupaju i osobe koje pokušavaju prijaviti kršenja ljudskih prava". Također se navode problemi poput mogućnosti pritvaranja bez suđenja što može potrajati do četiri godine, ovo pravo se počelo koristiti i hapsiti sitne kriminalce, skitnice, ovisnike o drogama kako bi se Peking "očistio" uoči igara.

U izvještaju se pozdravlja reforma zakona o smrtnoj kazni i dopuštanje većih sloboda stranim novinarima. AI pozvala je Međunarodni olimpijski odbor da s kineskim vlastima razgovaraju o stanju ljudskih prava u zemlji što su oni odbili jer kako kažu oni nisu politička organizacija nego sportska.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika