Objavljeno u Nacionalu br. 598, 2007-05-01

Autor: Mislav Šimatović

Hrvatski LNG terminal po uzoru na Barcelonu

Europska komisija dala je u Barceloni na svjetskoj LNG konferenciji podršku gradnji terminala u RH

ENAGASOV LNG TERMINAL smješten je u samoj luci u BarceloniENAGASOV LNG TERMINAL smješten je u samoj luci u Barceloni“Europska komisija dala je prošli tjedan u Barceloni snažnu podršku gradnji prihvatnih terminala za prirodni ukapljeni plin (LNG) u Europi, među ostalim i u Hrvatskoj, kao jedinom izlazu iz ovisnosti o ruskom plinu, koji je pod kontrolom državne kompanije Gazprom”, izjavio je za Nacional pomoćnik ministra gospodarstva i glavni hrvatski pregovarač u projektu Adria LNG Željko Tomšić. On je, s državnim tajnikom Vladimirom Vrankovićem i direktorom Plinacroa Brankom Radoševićem prošli tjedan prisustvovao 15. svjetskoj konferenciji o LNG-u, koja se od utorka do petka održavala u Barceloni. Riječ je o najznačanijem svjetskom događaju industrije plina, kojoj je prisustvovalo oko 4000 sudionika, uglavnom gospodarstvenika iz više od 500 kompanija i državne delegacije. Fabrizio Barbaso, zamjenik generalnog direktora za energetiku i transport Europske komsije kazao je na otvorenju konferencije da je Europska unija prepoznala LNG terminale kao rješenje energetskih problema, stoga će se Europska komisija zauzeti za liberalizaciju tržišta plina i uložiti napore da osigura diverzifikaciju opskrbnih pravaca. Na konferenciji je istaknuto da će industrija plina rasti po godišnjoj stopi od 8 posto do 2015., a prirodni ukapljeni plin sve će više imati udjela u svjetskoj opskrbi plinom.

ŽELJKO TOMŠIĆ, pregovarač u projektu Adria LNGŽELJKO TOMŠIĆ, pregovarač u projektu Adria LNGZbog sve užurbanijih priprema za gradnju terminala za ukapljeni plin na Jadranu, hrvatska delegacija posjetila je Enagasov LNG terminal, smješten u samoj luci u Barceloni. To je, inače, najstariji europski terminal koji neprekidno radi gotovo 40 godina. Kapacitet mu je 10 milijardi kubnih metara što je na razini onog planiranog u Hrvatskoj. Osim toga, sličnost s potencijalnom lokacijom LNG terminala u Omišlju na Krku ili u Istri je neposredna blizina grada i turistički orijentirana regija. Tu je i ideja maksimiziranja učinkovitosti koju bi terminal i Dina Petrokemija na Krku ostvarili zahvaljujući međusobnoj sinergiji: LNG-u je potrebna toplina za zagrijavanje plina dok bi Dina dobivenu energiju koristila za hlađenje svojih procesa, čime bi se izbjeglo ispuštanje hladne vode u more. Španjolska, koja je treći najveći potrošač ukapljenog plina na svijetu, ima pet LNG terminala putem kojih uvozi 65 posto plina za svoje potrebe.

Vezane vijesti

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika