30.04.2007. / 12:52

Autor: Nacionalova redakcija

ISTRAŽIVANJE

Starenje stanovništva uzrokovat će dramatične promijene

Ovaj val globalnog starenja stanovništva najjače će pogoditi Japan, Njemačku, Italiju i druge ''stare'' članice Europske unije, a glavni uzrok mu leži u niskoj stopi nataliteta

Prvi veliki val umirovljenja baby boomera, generacije rođene nakon Drugog svjetskog rata, odvit će se do 2011. godine i natjerat će države da preispitaju koje javne usluge će nastaviti pružati svojem stanovništvu te da pronađu novi način njihovog financiranja, pokazuje izvješće ''Usluge za stanovništvo koje stari'' globalne konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Istodobno, u većini razvijenih zemalja značajno će porasti broj uzdržavanih osoba, mlađih od 15 i starijih od 65 godina, u odnosu na radno sposobno stanovništvo. Ovaj val globalnog starenja stanovništva najjače će pogoditi Japan, Njemačku, Italiju i druge ''stare'' članice Europske unije, a glavni uzrok mu leži u niskoj stopi nataliteta.

Kako su se analitičari dosad uglavnom bavili potencijalnim utjecajima starenja stanovništva na javno zdravstvo i socijalne programe, nije dovoljno pozornosti posvećeno drugim vladinim programima koji će također biti zahvaćeni ovom promjenom. ''Kako stanovništvo, a posebno ono radno sposobno, stari, država će morati preispitati načine na koje će sve veći broj starijih ljudi utjecati na razne tipove javnih usluga, ali i na izvore financiranja na koje se državna uprava oslanja'', upozorava Greg Pellegrino, globalni direktor usluga javnom sektoru u Deloitteu.

Značajno će porasti segment skrbi za starije, u koji spadaju domovi umirovljenika i kućna njega, a smanjit će se potreba za uslugama namijenenih mlađem stanovništvu, poput obrazovanja i brige za djecu.

Vlade će morati razmisliti o načinu financiranja javnih usluga, budući da se postotak radno sposobnog stanovništva koje plaća najveće poreze trajno smanjuje. Kako se porezi na dohodak ne mogu beskonačno povećavati, državne će uprave morati pronaći druge načine stjecanja prihoda. Prema Deloitteovom istraživanju, to će vjerojatno rezultirati s četiri dominantna trenda: modernizacijom poreznog sustava, koja će smanjiti ''manevarski prostor'' za izuzeće od oporezivanja, produljenjem radnog vijeka i kasnijim odlaskom u mirovinu, uvođenjem naplate pojedinih javnih usluga i jačanjem privatno-javnog partnerstva..

Državne će se uprave suočiti i s pitanjem kako zadovoljiti različite potrebe dviju skupina – starijih osoba s jedne te mlade, digitalne generacije s druge strane. Kako bi adekvatno reagirale na taj izazov, države će morati bolje shvatiti tko su novi korisnici njezinih usluga (i kako će se njihova struktura ubuduće mijenjati), koje su potrebe korisničkih segmenata i kako ih se može zadovoljiti, te koji načini pružanja usluga su najisplativiji, a koji najskuplji. Mnoge će države pritom zaključiti da bi se potencijalni problemi mogli ublažiti jačanjem pronatalitetne politike, povećanjem dobne granice umirovljenja, ali i većom otvorenošću prema imigraciji.

Publikaciju možete pronaći na http://www.deloitte.com/dtt/cda/doc/content/dtt_AgingCitizen032607.pdf

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika