30.04.2007. / 13:57

Autor: Nacionalova redakcija

BiH

Silajdžić: Draškovićev zahtjev za odbacivanjem tužbe je nedopustiv

Reagirajući na Draškovićevu notu bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je za Dnevni avaz od ponedjeljka 30. travnja izjavio kako "zahtjev Srbije da se BiH odrekne svog prava da u budućnosti zatraži reviziju presude predstavlja nedopustiv pritisak na suverenu državu da iskoristi mogućnosti koje proizilaze iz Statuta Međunarodnog suda pravde"

Diplomatska nota ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Draškovića, kojom se od Bosne i Hercegovine traži da ne ustraje ne reviziji nedavne presude Međunarodnog suda pravde po kojoj nije utvrđena odgovornost Srbije za genocid u BiH, izazvala je oštre osude bošnjačkih političkih čelnika.

Nakon nedavnih tvrdnji New York Timesa da su skriveni dokumenti koji dokazuju izravnu umiješanost Srbije u rat u BiH, te izjave zagrebačkom Jutarnjem listu bivšega pomoćnika haške tužiteljice Geoffrya Nicea da je glavna tužiteljica Carla del Ponte postigla nagodbu sa srbijanskim vlastima radi zataškavanja odgovornosti Srbije za ratna zbivanja u BiH, bošnjački dužnosnici su najavili da će od Međunarodnog suda pravde zatražiti reviziju nedavne presude kojom je dokazan genocid u Srebrenici ali ne i odgovornost Srbije.

Reagirajući na Draškovićevu notu bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je za Dnevni avaz od ponedjeljka 30. travnja izjavio kako "zahtjev Srbije da se BiH odrekne svog prava da u budućnosti zatraži reviziju presude predstavlja nedopustiv pritisak na suverenu državu da iskoristi mogućnosti koje proizilaze iz Statuta Međunarodnog suda pravde".

"Ovaj zahtjev je pogotovo nelegitiman kada se uzme u obzir da upravo odbijanje Srbije da ustupi svu relevantnu dokumentaciju tijekom procesa stvara obvezu svih političkih lidera u BiH da konstantno i konzistentno ustrajavaju na objavi tih dokumenta", rekao je Silajdžić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je izjavio kako je Draškovićeva nota neprimjerena.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika