01.05.2007. / 11:02

Autor: Stjepan Marković

WASHINGTON

SAD i EU ugovorili stvaranje jedinstvenog tržišta

Summitom su dominirale ekonomske teme, dok je bilo malo govora o klimatskim promijenama

Predstavnici SAD-a i EU potpisali na summitu u Washingtonu novi ugovor o transatlantskoj trgovinskoj suradnji. Ugovor bi trebao povećati trgovinsku razmjenu i investicije tako što bi ujednačio nadzorne standarde čime bi se poslovanje ubrzalo i pojednostavilo otvarajući time vrata za stvaranje jedinstvenog tržišta.

Potpisan je već ranije dogovoreni sporazum o zračnog prometa koji će smanjiti naknade za prijevoznike čime bi se trebale smanjiti cijene karata, a samim time i povećati promet.

Summitom su dominirale ekonomske teme, dok je bilo malo govora o klimatskim promijenama. Predstavnici EU jedino su izrazili zadovoljstvo što su njihove američke kolege počeli prihvaćati činjenicu da se klimatske promijene događaju zbog ljudskog djelovanja.

Dvije strane su dogovorile osnivanje zajedničkog vijeća koje će provoditi regulatorne promijene u gotovo 40 područja za koja je dogovorena suradnja. Među njima su zaštita intelektualnog vlasništva, financijske usluge, poslovna preuzimanja i automobilska industrija. Osnovni cilj ovih sporazuma je povećati trgovinsku razmjenu i smanjiti troškove.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika