01.05.2007. / 11:25

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Sindikati obilježili Praznik rada

S pokretne pozornice na kamionu Matijašević je poručio da 1. svibnja treba obilježiti prosvjedno, a ne uz pjesmu, hranu i druženje s političarima, kojima bi radnici trebali uputiti izraze svojeg nezadovoljstva

Petstotinjak članova triju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Sindikata usluga UNI-CRO okupilo se na Trgu bana jelačića u Zagrebu gdje su im se obratili sindikalni čelnici povodom Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja.

Ovogodišnja proslava 1. svibnja održava se pod geslom "Tražimo reformu mirovinske reforme, jer ne pristajemo na bijedu u starosti", kojom se želi upozoriti na težak položaj većine hrvatskih umirovljenika i nepravdu prema tzv. novim umirovljenicima.

Predsjednica SSSH-a Ana Knežević istaknula je da 75 posto hrvatskih umirovljenika prima mirovinu ispod 1.800 kuna, te upozorila kako će sadašnjom dinamikom za deset godina mirovina biti na razini socijalne pomoći.

Zajedno sa čelnikom HUS-a Ozrenom Matijaševićem, praćena poklicima i zvižducima odobravanja, založila se za ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina.

S pokretne pozornice na kamionu Matijašević je poručio da 1. svibnja treba obilježiti prosvjedno, a ne uz pjesmu, hranu i druženje s političarima, kojima bi radnici trebali uputiti izraze svojeg nezadovoljstva.

Posebice je ukazao na zabrinjavajući položaj radnika "Salonita", koji su ostali bez zdravlja i posla, te od Vlade zatražio donošenje uredbe kojom će biti osigurana egzistencija njih i njihovih obitelji.

Sindikalci su potom formirali prvosvibanjsku kolonu, kojoj se priključio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te se zaputili prema zagrebačkom parku Maksimir, gdje se održava središnje obilježavanje Praznika rada u Hrvatskoj.

Oko podneva počet će službeni dio programa na kojem se, uz čelnike pet sindikalnih središnjica, očekuje obraćanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Nezavisni hrvatski sindikati i Udruga radničkih sindikata Hrvatske doći će izravno u Maksimir, a Matica hrvatskih sindikata javnih i državnih službi ne sudjeluje u ovogodišnjoj zajedničkoj proslavi 1. svibnja.

Zabavni program na velikoj maksimirskoj pozornici počeo je oko 10 sati, a uz nastupe tamburaša i pjevača zabavne glazbe do poslijepodnevnih sati bit će podijeljeno 20.000 obroka tradicionalnog prvosvibanjskog graha, koji ove godine priprema Hrvatska vojska.

Troškove organizacije maksimirske proslave od 250.000 kuna pokriva Grad Zagreb.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika