02.05.2007. / 09:34

Autor: Marijana Zrinjski

STJECANJE DRŽAVLJANSTVA

Prosvjedi imigranata diljem SAD-a

Stotine tisuća prosvjednika u Sjedinjenim Američkim Državama, od New Yorka do Los Angelesa, prosvjedovali su u utorak, tražeći od Kongresa da donese reforme koje će omogućiti stjecanje državljanstva za oko 12 milijuna ilegalnih useljenika koliko ih prema procjenama ima u Americi, te izvršiti pritisak na zastupnike Kongresa da prihvate predloženi paket zakona. Kongres bi naime trebao otvoriti raspravu o reformi imigracijske politike 14. svibnja. Lokalna televizija CLTV u Chicagu izvijestila je da je ondje kroz grad marširalo oko 150 tisuća prosvjednika, a potom je na Union parku održan skup na kojem se tražio prekid sadašnjih racija protiv ilegalnih imigranata, koje često završavaju razdvajanjem obitelji i protjerivanjem jednog od roditelja, dok drugi ostaje s djecom koja su dobila državljanstvo ako su rođena u SAD.

Gradonačelnik Chicaga, Richard Daley, kratko se obratio skupu poručivši kako je "poruka naroda da želi razumnu imigracijsku reformu", a pokazujući rukom gradske nebodere, kazao je da su "Chigaco izgradili i grade useljenici, a gradit će ga i u budućnosti".

Iako manji nego isti prošle godine masovni prosvjedni skupovi i mimohodi, na kojima su demonstranti nosili transparente i brojne američke zastave, održani su i u Detriotu, Phoenixu, Miamiju i drugim gradovima s brojnim iseljeničkim zajednicama. Jedan od najvećih skupova s oko sto tisuća, održan je u Los Angelesu gdje živi oko milijun ilegalnih iseljenika većinom iz Latinske Amerike, no to nije ni približno mnoštvu od 650.000 ljudi koje je lani zauzelo ulice tog grada, izvijestio je na web stranicama LA Times.

Rješavanje problema ilegalne imigracije, jedan je od prioriteta američke administracije. Nakon što prošle godine za reformu nije dobio podršku republikanskog Kongresa, predsjednik George W. Bush pozvao je demokrate koji u novom sazivu imaju većinu, da podrže njegove prijedloge kao što su legalizaciju statusa ilegalnih useljenika, uvođenje privremenog rada i druge.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika