02.05.2007. / 12:03

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Strana izaslanstva posjetila sjedište SDP-a

Prije odlaska na komemorativni skup u koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski", u Knjigu žalosti za Ivicu Račana u sjedištu SDP-a upisali su se izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku te potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, glavni tajnik Socijalističke internacionale Luis Ayala i glavna tajnica Socijalističke internacionale žena Marlene Haas

U sjedištu SDP-a u Zagrebu, u srijedu ujutro stizali su strani izaslanici, predstavnici političkih stranaka, prijatelji i brojni građani upisati se u Knjigu žalosti i odati mu počast. U stranku su pristizali i brojni brzojavi sućuti.

U stranku su pristizali i brojni brzojavi sućuti.

Prije odlaska na komemorativni skup u koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski", u Knjigu žalosti za Ivicu Račana u sjedištu SDP-a upisali su se izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku te potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, glavni tajnik Socijalističke internacionale Luis Ayala i glavna tajnica Socijalističke internacionale žena Marlene Haas.

Počast Ivici Račanu u sjedište SDP-a odalo je i izaslanstvo SDP-a BiH na čelu sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH. U stranku je došao i upisao se u Knjigu žalosti i potpredsjednik Socijaldemokratskog sojuza Makedonije Zoran Zaev.

"Ivica Račan je osoba koja je definitivno obilježila jedan dio povijesti ne samo u Hrvatskoj, nego i na prostorima bivše države. U onim trenutcima trebalo je imati toliku hrabrost pa se suprotstaviti ne samo Miloševiću nego cijeloj toj strukturi ispred koje je Milošević u stvari stajao", izjavio je Komšić novinarima.

Trebalo je u onim trenucima zadržati mudrost i hladnu glavu, kada se rađala nezavisna država Hrvatska, i svi oni sukobi koji su nakon toga uslijedili, a pogotovo ovaj naš rat u BiH kao najkrvaviji rat na prostorima bivše Jugoslavije, kazao je Komšić nakon što se upisao u Knjigu žalosti, te je dodao kako je "trebalo i SDP kao partiju održati respektabilnom - a sve je to pokojni Ivica Račan uspio".

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku te potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom Parlamentu Hannes Swoboda kazao je da je Račan poveo Hrvatsku prema Europskoj uniji.

"Bio je uvjeren i snažan socijaldemokrat i moj osobni prijatelj. Nama, europskim socijaldemokratima jako će nedostajati", rekao je Swoboda.

Kad je bio vođa u oporbi upravo u ovoj sobi sam s Račanom puno razgovarao o Europi i on je učio korak po korak da je Europa jako važna za izlazak Hrvatske iz Tuđmanova razdoblja, kazao je Swoboda.

"Socijademokrati diljem svijeta danas se prisjećaju velikog vođe, druga i socijaldemokrata Ivice Račana", kazao je glavni tajnik Socijalističke internacionale Luis Ayala. Naveo je da je Račan bio odan Hrvatskoj i socijaldemokraciji.

"Ponosni smo na njega i pamtit ćemo njegove zasluge za Hrvatsku, kontinent i socijaldemokratski pokret u svijetu", kazao je Ayala.

Glavna tajnica Socijalističke internacionale žena Marlene Haas je rekla da je zahvalna Račanu za sve što je učinio za razvoj demokracije u Hrvatskoj.

"Bio je veliki vođa i važan za uvođenje demokracije i poboljšanje položaja žena u Hrvatskoj", rekla je Marlene Haas.

Među brojnim prijateljima koji su se jutros došli upisati u Knjigu žalosti za Ivicu Račana u sjedište SDP-a bila je i Račanova dugogodišnja tajnica Ljubica Milić.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika