02.05.2007. / 12:54

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

Održana komemoracija Ivici Račanu

Komemoraciju Ivici Račanu, koji je umro u nedjelju, 29. svibnja rano ujutro nakon kratke i teške bolesti, otvorila je zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, ističući da je Račan imao viziju demokratske i slobodne Hrvatske, zemlje solidarnosti, blagostanja i jednakih šansi za sve njezine građane

U ispunjenoj dvorani Vatroslav Lisinski u nazočnosti obitelji, državnog vrha, političara i državnika iz zemlje i inozemstva i brojnih građana, stranka SDP-a se u srijedu oprostila komemorativnim skupom od svog osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Ivice Račana.

Komemoraciju Ivici Račanu, koji je umro u nedjelju, 29. svibnja rano ujutro nakon kratke i teške bolesti, otvorila je zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, ističući da je Račan imao viziju demokratske i slobodne Hrvatske, zemlje solidarnosti, blagostanja i jednakih šansi za sve njezine građane. Ta je njegova vizija, dodala je, bila ugrađena u široku i pravednu socijal-demokratsku ideju u čije je jačanje i širenje Račan ugradio najbolje godine svog života.

"Uspinjao se i padao, ali uvijek ostao uspravan i dosljedan. Znao se nositi s porazima i gubicima, a obraz beskompromisno čuvati", kazala je Antunović. Podsjetila je da je Račan u svojoj posljednjoj političkoj poruci istaknuo temeljne vrijednosti koje je SDP ugradio u politički život Hrvatske - moral, rad, poštenje i toleranciju.

Predsjednik države Stjepan Mesić ocijenio je da je malo ljudi koji su kao Račan bili spremni na svoja leđa preuzeti sve, pa i ono najteže, najneprijatnije i najopasnije.

"Ivica Račan je bio vrlo hrabar čovjek. Bio je borac, vizionar, reformist. Bio je pokretačka snaga hrvatskog društva. Želio je stvoriti demokratsku Hrvatsku i uvesti je u Europu. Umro je Ivica Račan, ali ne i njegova ideja", kazao je Mesić. Dodao je da je Hrvatska s Račanom izgubila borca za univerzalne vrijednosti, ljudsku slobodu, pravdu i demokraciju.

"Ako je netko bio simbol demokracije u Hrvatskoj i živio je cijelim svojim bićem, onda je to bio Ivica Račan. SDP-u ostaje na ponos i čast što je Ivica Račan bio vaš predsjednik", poručio je Mesić.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan prisjetio se da je Račan na posljednjem kongresu jugoslavenskih komunista donio tešku, hrabru i odgovornu odluku kada je zajedno sa slovenskim izaslanstvom napustio kongres "na kojemu su pobijedili politička sljepoća i zagušljivost."

Naglasio je da je Račan obilježio suvremenu hrvatsku politiku političkim, općim, ljudskim i vječitim vrijednostima, da se kao premijer pokazao prijateljem Slovenije i zagovornikom zajedničkog puta dviju država u europsku budućnost. O tomu, kaže Kučan, najbolje svjedoči granični sporazum Račan-Drnovšek.

"Nažalost, to hrabro i razumno djelo nije naišlo na razumijevanje ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj", kazao je Kučan.

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder Račana je istaknuo kao velikog državnika i socijal-demokrata, velikog Hrvata te uvjerenog Europejca. Podsjetio je da se Račan rodio u nacističkom logoru, ali istaknuo da je usprkos toj činjenici njegov pogled na Njemačku bio obilježen pomirbom i otvorenošću.

"Njegova je vizija bila ona veličanstvena europska ideja o mirnom suživotu njezinih naroda. Mir zahvaljujući integraciji - to je prava formula uspjeha i određenje bića Europske unije" rekao je Schroeder. Dodao je da je Račan bio arhitekt moderne demokratske Hrvatske otvorene prema svijetu, stabilne i mirne države, dobrog susjeda u mirnoj regiji.

Račanom dugogodišnji stranački suradnik i prijatelj Antun Vujić istaknuo je Račanovu ulogu u stvaranju moderne hrvatske socijal-demokratske ljevice. S Račanom je hrvatska ljevica, kaže, raskinula s vlastitim totalitarizmom, preuzela odgovornost vlasti na demokratskim izborima i tu vlast obnašala demokratskim sredstvima.

"Hrvatska nikada prije nije vidjela nacionalnu slobodu koja bi bila i demokratska, demokraciju koja bi bila i socijalna, vlastite građane koji same po svom opredjeljenju i izboru odlučuju o sudbini svoje zemlje", kazao je Vujić. "Socijalna demokracija za nas nema alternative, ona je potreba hrvatskog društva i put njegove europske perspektive. Ona je izazov preuzimanja odgovornosti vlasti i sada kada nema Ivice Račana. Socijalna demokracija je široka, ali SDP je središnja snaga socijalne demokracije u Hrvatskoj i bez SDP-a nema političke socijal-demokratske inicijative " poručio je Vujić.

Nazočni su bili i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, i premijer Ivo Sanader, čelnici političkih stranaka, predstavnici diplomatskog zbora i vjerskih zajednica, društveni uglednici te brojni SDP-ovci i građani.

Pozornicom okićenom bijelim ljiljanima, dominiralo je veliko projekcijsko platno sa slikom Ivice Račana, na kojemu je na početku skupa prikazan kratki film "Ivica Račan: moja slika Hrvatske".

Komemoracija je okončana pjesmom Vice Vukova "Moja zemlja" koju SDP uobičajeno izvodi na svojim skupovima.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika